{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineskim investitorima prezentovani projekti izgradnje autoceste i brzih cesta

27.11.2015. u 10:45
104
37
Kineskim investitorima prezentovani projekti izgradnje autoceste i brzih cesta
104
Na Četvrtom samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u našu zemlju.
Istakao je značaj novih modela finansiranja koji su neophodni kako bi se održao kontinuitet građenja. Naglasio je da je potrebno kombinovati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja autocesta i brzih cesta.

Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo i direktor JP Autoputeva RS Dušan Topić prezentovali su nove projekte izgradnje autocesta i brzih cesta koje bi mogle finansirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je kazao da treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji, jer Kina sa izgrađenim 110 hiljada kilometara autoputeva je na prvom mjestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima saradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast transporta u BiH, posebno nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i evropski projekata od vitalnog značaja za BiH.

JP Autoceste FBiH je pripremilo i prezentovalo šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra autoceste. Riječ je o dionicama na lokalitetima Zenice, Žepča do Doboja, potom južni dio Koridora 5C Konjic - Mostar - Buna. Navedene dionice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i ishodovane okolišne dozvole.

Također je prezentovan projekat izgradnje brze ceste Lašva – Travnik, dužine 24 kilometra koji bi se gradio modelom koncesije projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu. Ovaj transportni pravac se nalazi na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je učesnicima samita da BiH ima najveći potencijal za domaća i strana ulaganja upravo u sektoru transporta i iz tog razloga predložio je da naša zemlja početkom naredna godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: