Online prodavnica
2

Kineska kompanija Alibaba u Srbiji traži partnere za otvaranje logističkog centra

Klix.ba
Foto: Forbes
Foto: Forbes
Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je kako poznata kineska kompanija Alibaba želi u Srbiji pronaći partnera za otvaranje logističkog centra, prenosi srbijanski portal B92.

"Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar", rekla je Matić i dodala kako bi otvaranje takvog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

Na skupu pod nazivom Informatički put svile za informacijsku povezanost su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IT-a dvije zemlje.

Alibaba je inače najveća kineska online prodavnica.

Sekretarka udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović naglasila je da će domaće firme iz oblasti IT imati priliku da se sretnu i s kolegama iz 12 kineskih kompanija razgovaraju o saradnji.

"Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za rad i nastupanje u svijetu", rekla je Jovanović.

Zamjenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dvije zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

"Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mjere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dvije milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 posto", rekao je Vu.