biznis
0

Kina raste prebrzo, azijske berze oštro pale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim su berzama cijene dionica jutros oštro pale jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu, dok je snažan rast kineske ekonomije, ali i inflacije izazvao strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7.30 sati bio u minusu 1,1 posto, a više od 1 posto potonule su i cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju.

Berzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru oslabili su između 0,3 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 1 posto, što je njegov najveći dnevni pad u dva mjeseca, nakon slabih kvartalnih poslovnih rezultata američkih banaka, prenose agencije.

Ulagače zabrinjava i mogućnost daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini, nakon što je jutros objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao za 9,8 posto.

To je ubrzanje rasta u odnosu na 9,6 posto u trećem kvartalu, ali i znatno više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da je rast BDP usporio na 9,2 posto.

U decembru je, pak, inflacija u Kini dostigla 4,6 posto. To je, doduše, ispod najvišeg nivoa inflacije u 28 mjeseci od 5,1 posto, koliko je iznosila u novembru, ali i više od očekivanih 4,4 posto.

"Inflacijski pritisci još su više ojačali u januaru, pa jača pritisak na monetarne vlasti da dodatno zaoštre monetarnu politiku, posebno nakon snažnijeg nego što se očekivalo rasta kineske ekonomije", kaže Isaac Meng, ekonomist u banci BNP Paribas.

Na valutnim je tržištima, pak, tečaj eura pao, nakon što se jučer, prvi put u osam sedmica, probio iznad nivoa od 1,35 dolara.

Jutros se tečaj eura kretao oko 1,3470 dolara, a u odnosu na japansku valutu oko 110,60 jena, malo ispod jučerašnjih nivoa.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 82,25 pao na 82,10 jena.