biznis
0

Kina podstakla rast cijena nafte u svijetu

FENA
Rastuće energetske potrebe Kine bile su jedan od osnovnih razloga naglog poskupljenja nafte u svijetu tokom proteklih nekoliko godina, ističe se u danas objavljenom izvještaju Ekonomske komisije UN-a za Aziju i Tihi okean (ESCAP).

Kina je, kako se navodi u analizi, zaslužna ne samo za uspon globalnih cijena nafte, već i za sniženje inflacije u najrazvijenim zemljama - poput SAD-a, Japana i članica Evropske unije - putem sve masovnijeg izvoza super-jeftine robe.

U razdoblju od 2001. do 2005. godine Kina je, prema podacima ESCAP, postala najveći izvoznik igračaka na svjetsko tržište, a u istom periodu proizvela je i oko 90 odsto svjetske produkcije obuće, prenosi Tanjug.

Eksperti UN-a smatraju da je Kina, uprkos ogromnoj vlastitoj proizvodnji u mnogim industrijskim granama, jedno od najprivlačnijih tržišta za plasman razne robe iz drugih dijelova svijeta, prije svega iz zemalja jugo-istočne Azije.

Stručnjaci ESCAP ističu u analizi da kineski bruto domaći proizvod (BDP), kojim se uobičajeno mjeri ekonomski rast, ne bi trebalo, tokom narednog perioda, da bude veći od 9,9 odsto godišnje.

Kina je, međutim, tokom proteklih pet godina stalno imala dvocifren privredni rast, uglavnom između 10,5 i 11 odsto, a takav nivo ekonomske ekspanzije, ako je cijeniti na osnovu bilansa ostvarenog u prvom tromesečju, ponovit će se i 2007.

Daljnji uspon kineske privrede najviše će, prema ocjeni ESCAP, zavisiti od tempa izvoza i investicija, jer će unutrašnja potrošačka tražnja i narednih godina obuhvatiti sve manji deo BDP-a.

Udio domaće potrošačke tražnje u kineskom BDP-u je opao sa 60 odsto, u periodu 1990. do 1996, na 52 procenta u toku 2005, a računa se na daljnji pad tog pokazatelja.

Lani je Kina, prema preliminarnim podacima, ostvarila rekordan robni izvoz, u vrijednosti većoj od 930 milijardi dolara, postavši tako treća eksportna sila svijeta, iza Njemačke i SAD, a ispred Japana.

Ukoliko stopa rasta kineskog izvoza i narednih nekoliko godina bude na na nivou bilježenom od početka ove decenije, najmnogoljudnija zemlja svijeta će u skoroj budućnosti postati ubjedljivo najveći globalni eksporter, predviđaju međunarodni eksperti.