Izbor 100 najvećih kompanija
0

Kečo: U BiH ima kompanija koje mogu parirati evropskim

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 4. jula bit će održan 25. jubilarni izbor "100 najvećih kompanija u BiH" koji organizuju Poslovne novine, izdanje "Privredne štampe" d.o.o. iz Sarajeva, a koje ove godine obilježavaju 40 godina postojanja.

Tim povodom na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, šefica kabineta Privredne komore FBiH Amela Kečo kazala je da se važnost izbora ogleda u činjenici da rang lista od 100 kompanija pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja u bh. privredi.

"Zato ovaj izbor pruža i optimizam na koji nismo svakodnevno navikli u našem privrednom ambijentu, a to je da u BiH postoje kompanije koje po svojim pokazateljima poslovanja mogu parirati drugim evropskim kompanijama", kaže Kečo.

Jedan od pokrovitelja ovog izbora je i Grad Sarajevo, te je zamjenik gradonačelinika Sarajeva Miroslav Živanović istakao da izbor "100 najvećih kompanija u BiH" predstavlja direktnu afirmaciju uspjeha u privredi BiH.

"U trenucima izražene krize ovo je dokaz da se jedna privredna i ekonomska aktivnost može razvijati i napredovati. Zbog toga od ovih kompanija treba učiti i odati im priznanje", rekao je Feni Živanović.

Direktorica za izdavačku djelatnost u "Privrednoj štampi" Sanja Bogdanović, istakla je da je u januaru prije 40 godina odštampan prvi broj Poslovnih novina i tada se u firmi "Privredna štampa" otvorio prostor za praćenje ekonomskih zbivanja na drugačiji način no što je to bilo do tada.

Prirodan slijed je bilo traženje načina da se društveno afirmiše uspjeh kompanija i tako nastaje izbor "200 + 50 najvećih", a poslije rata projekt je obnovljen 1997. godine pod nazivom "100 najvećih u BiH".

"Ove godine dodijelit ćemo priznanja onim najuspješnijim velikim, malim i srednjim kompanijama, a nadamo se da ćemo ubuduće rangirati i mikropreduzeća", kaže Bogdanović.

U specijalnom izdanju Poslove novine u julu će biti objavljene rang-liste velikih, srednjih i malih kompanija prema rezultatima poslovanja u 2011. godini.

"Na rang-listama naći će se oko 200 bh. kompanija. Rangiranje velikih, srednjih i malih firmi vrši se prema jasno definiranim kriterijima - po ukupnom prihodu, netodobiti, izvozu i investicijama", rekla je Alena Ahmetspahić - Fočo, urednica Poslovnih novina.

Prvi put medijima i javnosti danas je predstavljen i novi verbalni i vizuelni identitet brenda "100 najvećih kompanija u BiH" pod nazivom "Emerik", koji je osmislila i realizirala agencija "SmArt Raguž & Barbarić dizajn" iz Mostara.

Kreativni direktor ove agencije Miro Raguž nada se da će "Emerik" ubuduće predstavljati jedan novi standard dizajna na državnom nivou, jer kaže da BiH ima sve preduvjete za vrhunski country branding koji bi proizilazio iz službene državne zastave.

"Žuti trokut zasigurno ima snagu japanskog kruga, kanadskog javora ili pak hrvatske kockice. Siguran sam zato da će novi vizualni identitet branda "Emerik" biti pokretač pozitivnih promjena bh. dizajna", kazao je Raguž.

Projekt "100 najvećih u BiH" je na državnom nivou te ima povjerenje privrednika iz oba entiteta, koji se ne ustručavaju svake godine transparentno objaviti svoje podatke o poslovanju.