Investicije
0

ASA i Prevent zagovaraju transparentnost finansijskih podataka

Klix.ba
Netransparentnost finansijskih podataka o poslovanju kompanija u Bosni i Hercegovini je jedan od problema s kojim se susreću privrednici, te domaći i strani investitori. Zbog toga je lista „100 najvećih u BiH“ od iznimne važnosti i predstavlja relevantan pokazatelj stanja bh. privrede, jer se na jednom mjestu mogu pronaći podaci o poslovanju bh. kompanija.

Projekt „100 najvećih u BiH“ koji organizuju Poslovne novine, izdanje „Privredne štampe“ d.o.o. iz Sarajeva, ove godine obilježavaju 40 godina postojanja. Lista pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima kompanija koje mogu parirati drugim evropskim kompanijama.

Jedan od takvih primjera je sigurno i poslovni sistem koji okuplja firme ASA-e i Preventa, a koji se već duži niz godina nalazi u vrhu ove liste. Grupacija ima povjerenje u kredibilitet ove liste, te se ne boji javno i transparentno iznijeti rezultate svog poslovanja. Obzirom da je i sama svojevrsna „ulaznica“ za strane investitore Grupacija shvata važnost i potrebu iznošenja finansijskih podataka, jer na taj način investitori imaju uvid u stanje bh. ekonomije prilikom istraživanja potencijalih lokaliteta za ulaganje.

Samo prošle godine Grupacija je na listi „100 najvećih“ zauzela prvo mjesto među bh. izvoznicima sa preko 427 miliona KM, te je druga po ostvarenom prihodu sa preko 730 miliona KM u 2010. godini. S obzirom na značajan rast poslovanja u 2011. godini Grupacija sličan plasman očekuje i ove godine na izboru koji će se održati u srijedu i to po 25. jubilarni put.

Ovo je pokazatelj da se i u vremenu izražene krize može uspješno poslovati, i da postoje pozitivni primjeri u BiH.

Lista „100 najvećih u BiH“, svake godine prikuplja i na transparentan način pokazuje podatke o finansijskom poslovanju malih, srednjih i velikih preduzeća. Osim što predstavlja jedan od relevantnijih izvora informacija, lista je i svojevrstan parametar generalnog stanja bh. privrede.