biznis
0

Kalesija: Nikšić pustio u pogon prvu solarnu elektranu u regionu

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Federalni premijer Nermin Nikšić pustio je danas u Kalesiji u pogon solarnu elektranu u poduzeću Eko energija d.o.o.

Riječ je o prvoj solarnoj elektrani u regionu, a nalazi se u sastavu sportske dvorane koja je u izgradnji. Firma "Eko energija" iz Kalesije, u vlasništvu Selmira i Sadika Fatića, u projekt izgradnje elektrane je investirala 800.000 KM.

"Ovo je veliki dan, ne samo za Kalesiju, Tuzlanski Kanton i Federaciju, ovo je veliki dan za region. Jer, podsjetiću, možda malo nezapaženo prolazi činjenica da je ovo prvi pogon ovakve vrste u regionu, da ovo nema ni u zemljama koje su u našem okruženju“, rekao je premijer Nikšić čestitajući Fatiću na hrabrosti da se upusti u jedan ovakav projekt. Čestitke je uputio i načelnik Kalesije Rasim Omerović, koji je rekao da ovo nije prvi započeti, ali da jeste prvi završeni projekt. "To je nama čast. Želim čestitati Sadiku Fatiću, investitoru i njegovom sinu koji je novi direktor. Nadam se da će ovaj primjer poslužiti mnogima i da ćemo u budućnosti ići tim putem. Želja nam je da i ostali da dođu da ulažu u Kalesiju“.

Firma "Eko energija" prikupljat će sunčevu energiju, koju će putem solarnih modula pretvarati u električnu, a potom slati u sustav Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. "Projektu izgradnje solarne elektrane smo pristupili vrlo hrabro i mislim da nismo pogriješili. Željeli smo u svom gradu da izgradimo jedan moderni kapacitet koji je naslonjen na jednu moderno tehnologiju, i koji bi poboljšao životnu sredinu. Svjesni smo da je ovo pionirski poduhvat pun teškoća, ali koji je isto tako koristan za društvo“, rekao je Sadik Fatić.

Današnjoj ceremoniji, pored federalnih i općinskih, nazočili su i predstavnici kantonalne vlasti. Premijer Nikšić se u sklopu posjete Kalesiji sastao i sa načelnikom Općine Rasimom Omerovićem.

U Kalesiji je danas boravio i federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez sa izaslanstvom federalne vlade. Oni su odali počast na mezaru heroja OOR-a Mehdina Hodžića Senada u mjestu Hemlijaši. Nakon toga odali su počast na spomen-obilježju palim braniteljima u središtu Kalesije, posjetili Službu braniteljsko-invalidske zaštite , te održali radni sastanak s čelnicima braniteljskih organizacija općine Kalesija.