biznis
22

Kalajdžisalihović: BiH ima strateški interes da poveže koridor 5-C s Jadransko-jonskim autoputem

FENA
Izgradnja autoputa na Jadransko-jonskom koridoru svakako bi dala dodatni vjetar u leđa nedovoljno uposlenom građevinskom sektoru u Bosni i Hercegovini - izjavio je Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dionica autoputa Jadransko-jonskim koridorom kroz BiH označena je u javnosti kao jedan od prioriteta za transportno povezivanje BiH s regijom i šire i po važnosti je u nivou autoputa na koridoru 5-C.

"U kojoj mjeri bi to doprinijelo porastu aktivnosti građevinarstva BiH, zasad je o tome nerealno govoriti jer će to zavisiti od niza faktora. U prvom redu kuda će ići trasa tog autoputa i da li će značajnijim dijelom ići teritorijem BiH, zatim kolika će biti dužina trase kroz BiH, kao i da li će bh. građevinari na tom projektu imati snage da budu nosioci posla ili će biti samo podizvođači na pojedinim dionicama", kazao je Kalajdžisalihović za Fenu.

Svakako da Bosna i Hercegovina ima interesa da ovaj autoput što većim dijelom prolazi kroz BiH, ali, kako je dodao Kalajdžisalihović, realnost je nešto sasvim drugo.

"U prvom redu to će zavisiti od rješenja problema vezanog za izgradnju Pelješkog mosta. Drugo, treba imati u vidu strateške interese BiH i Republike Hrvatske. Mora se imati na umu da BiH ima strateški interes da poveže koridor 5-C s Jadransko-jonskim autoputem na njegovoj, što je moguće južnijoj tački. S druge strane, strateški interes Republike Hrvatske je da ovaj autoput prolazi što sjevernijom tačkom, tj. što bliže Mostaru", smatra Kalajdžisalihović.

Kako će se ova strateška pitanja razriješiti, po njegovim riječima, ostaje da se vidi.

Kalajdžisalihović dodaje da će od tih rješenja u najvećoj mjeri zavisiti eventualna trasa Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH i njegov uticaj na porast aktivnosti građevinarstva BiH u periodu njegove gradnje.

"Dosad su rađene neke idejne studije o mogućoj trasi Jadransko-jonskog autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, ali Komora dosad nije učestvovala u njihovom razmatranju i razradi. Iako Vanjskotrgovinska komora BiH ima značajnu saradnju s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH, dosad nismo sarađivali u vezi s pitanjima Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH", naveo je Kalajdžisalihović.