{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jadransko-jonska autocesta tretirana u prijedlogu Prostornog plana FBiH za period 2008.-2028.

F
4.10.2015. u 11:22
93
14
Jadransko-jonska autocesta tretirana u prijedlogu Prostornog plana FBiH za period 2008.-2028.
93
Jadransko-jonska autocesta tretirana u prijedlogu Prostornog plana FBiH za period 2008.-2028.
Jadransko- jonska autocesta u prijedlogu Prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2008. do 2028., koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tretirana je u pogavlju "Sistem saobraćaja i veza", potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
U prijedlogu Prostornog plana Federacije BiH planirana Jadransko-jonska autocesta, kao međunarodni infrastrukturni objekat, omogućila bi kvalitetniju vezu sedam država "Jadransko-jonske inicijative" (ltalije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke). Susjedne države su definirale trasu te autoceste, koja je kroz Hrvatsku većim dijelom i izgrađena.

Na nivou državnih ministarstava Bosne i Hercegovine i Crne Gore dogovoreno je da, imajući u vidu veliki strateški značaj tog projekta, što prije bude usklađena dinamika i da se intenzivira realizacija.

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja navode da je mogući koridorski pravac Jadransko-jonske autoceste na teritoriji Federacije BiH razmatran u okviru "Prostorno-prometne studije cestovne mreže Hercegovačko - neretvanskog kantona" iz 2006.

Od granice s Republikom Hrvatskom, Bijača - Zvirovići do čvorišta Počitelj, planirana trasa se poklapa s trasom autoceste na Koridoru 5-C, a dionica autoceste Bijača - Zvirovići je izgrađena i u upotrebi.

U nastavku, planirana trasa se pruža pravcem Hutovo - Zavala - Trebinje, prolazeći sjeverno od parka prirode "Hutovo blato".

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja ističu da bi Jadransko-jonskim koridorom bio pojačan geosaobraćajni značaj krajnjeg juga Federacije Bosne i Hercegovine i izlaza na more, što bi pospješilo njegov razvoj, posebno Mostara kao značajnog regionalnog centra.

Pojašnjavaju da je, iako se radi o međudržavnom infrastrukturnom objektu, planiranje i korištenje zemljišta radi njegove realizacije u nadležnosti entiteta, te je u toku izrade Prostornog plana Federacije BiH vršeno njegovo usaglašavanje s Prostornim planom Republike Srpske.

Entitetska tačka konekcije trase koridora Jadransko-jonske autoceste nije usaglašena, što bi trebao biti predmet razmatranja Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: