{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako započeti vlastiti biznis?

S
12.4.2007. u 15:30
0
0
Kako započeti vlastiti biznis?
0
Kako započeti vlastiti biznis?
Ako razmišljate o tome da započnete vlastiti biznis, onda morate uraditi domaću zadaću. Pokretanje malog biznisa zna biti stresno, usamljeno i oduzima mnogo vremena. No, moguće je da Vaš posao bude profitabilan, inspirativan i privlačan.
Prvo razmislite o tome zašto želite postati "sam svoj gazda". Jeste li dovoljno motivisani? Da li volite raditi sami? Imate li strpljenja i odlučnosti? Da li ste fleksibilni i imate li dovoljno samopuzdanja?

Također morate odlučiti kako želite struktuirati svoj privatni posao:

Samostalni trgovac - to znači da ste sami sebi prepušteni, radite pod vlastitim imenom i odgovarate za sve probleme i dugove koje skoro da ne možete izbjeći.

Partnerstvo - možete se dogovoriti sa prijateljem, a to Vam može biti od velike pomoći pogotovo ako trebate više početnog kapitala.

Društvo ograničenih odgovornosti (d.o.o.) - finansije možete poboljšati ukoliko dionice prodate porodici i prijateljima. Ukoliko se odlučite za d.o.o. kompaniju, morat ćete registrovati njeno ime i adresu, a sve to košta mnogo novca.

Kada odlučite u kojem smjeru će ići vaše vještine i koju vrstu biznisa želite pokrenuti, trebate pripremiti poslovni plan.

Strategija marketinga je osnovni korak kada započinjete privatni biznis. Ona određuje na koji ćete način poslovati. Strategija ne samo da fokusira vaše ideje, ona je mjerodavna predstavnica vaše kompanije kod potencijalnih klijenata, koji će na osnovu nje odlučivati o tome da li da sarađuju sa vama ili ne.

Marketinška strategija treba da uključuje tačan opis vašeg biznisa; osnovni ciljevi, zanimanja, lokacija i kontakti. Također trebate naglasiti ko je vaša ciljna grupa, ko je vaša konkurencija te zašto ste vi bolji i kako mislite promovirati sve svoje poduhvate.

Potencijalnim klijentima također morate dati uvida u svoje finansije. Pitanje koje će vam postaviti jeste i kada mislite da ćete na osnovu svojih vještina i znanja uspijeti zarađivati novac? Vaš plan mora sadržavati i plan o tome šta ćete uraditi ako vam biznis propadne.

Za startni kapital uvijek se sa ovom strategijom možete obratiti i bankama. No, prije nego bilo koja banka pristane da vam odobri kredit, htjet će vidjeti vaš plan, odnosno strategiju koja je ogledalo vaše ozbiljnosti i odlučnosti.

Nemojte zaboraviti tražiti dozvolu od gradske uprave ukoliko kanite pokrenuti biznis koji je mobilan, npr. prikolica u kojoj ćete prodavati brzu hranu.

Morate voditi detaljne knjige o svim poslovnim transakcijama. Zakon zahtijeva da vodite evidenciju o svim uplatama i isplatama koje radite u ime kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: