Istraživački rad
147

Kako pokrenuti ekonomiju u BiH: Predstavljena knjiga Faruka Hadžića i Dine Hadžialića

Piše: S. Ho.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U knjižari "Svjetlost“ u Sarajevu danas je promovirana knjiga makroekonomskih analitičara Faruka Hadžića i Dine Hadžialića.

Kako je istaknuto tokom promocije, ova knjiga značajno će obogatiti literaturu ekonomije, a osim ekonomistima pisana za širu publiku. Autori su, kako je navedeno, kroz istraživački rad ponudili rješenja i razmišljanja kako pokrenuti ekonomiju u našoj zemlji kroz jedan sasvim novi pristup uz primjenu makroekonomske politike.

"Ova knjiga je stručni rad koji je pokušao dati neku alternativu dosadašnjoj ekonomskoj politici u BiH, jer mi ovdje imao samo politiku uravnoteženja budžeta. Čini mi se da sve ostalo nije bitno. Nije bitna privreda, nije bitno kako se posluje“, smatra jedan od autora knjige Dino Hadžialić.

Autor smatra kako je u potpunosti pogrešno dizanje kredita i dizanje poreza ukoliko u budžetu nedostaje novca, te da rast privrede mora biti na prvom mjestu.

"Mi smatramo da je bitna privreda, da se mora apsolutno sve uraditi da se privreda rastereti, pa čad i da u jednom momentu ugrozite budžet“, kazao je Hadžialić.

Autori smtraju i kako država mora da finansira investicije i pokrene privredu, jer ukoliko se privredi olakšaju poslovanja ona će bolje raditi, te će se mnogo brže će se puniti fondovi.