biznis
32

Kako napisati idealan CV bez fraza "uživam u izlasku sa prijateljima" i "timski sam igrač"

Anadolija
Stručnjaci smatraju kako biografija može biti vrlo važan faktor prilikom podnošenja prijave za posao, ali i odabira na odgovarajuće radno mjesto. Britanski portal za zapošljavanje "Reed" je nedavno proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 300 poslodavaca koji su naveli kako bi prema njima treba izgledati idealan CV, odnosno biografija, kandidata prilikom podnošenja zahtjeva za posao.

Prema ovom istraživanju, najvažniji detalji na idealnom CV-u trebali bi, prije svega, biti logičan slijed iznošenja podataka, format kao i dužina biografije. Dodaje se da bi CV trebao biti napisan u računarskom programu "Word", oblikom slova koja su čitljiva i jednostavna, dok idealan CV ne bi smio biti duži od 2 do 3 stranice.

S druge strane, najveće greške koje se trebaju izbjegavati prilikom pisanja CV-a su tipfeleri i gramatika, nedostatak kvalifikacija, pogrešan format, previše standardan zahtjev i nepostojanje motivacijskog pisma uz CV.

Britanski portal za zapošljavanje navodi da bi kandidati prilikom sastavljanja CV-a trebali izbjegavati fraze kao što su "uživam u izlasku sa prijateljima", "dobar timski igrač", "uživam u odlasku u kino", ili "uživam u dugim šetnjama na plaži".

Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju ističu kako je slanje motivacijskog pisma uz CV vrlo značajan dio podnošenja zahtjeva za posao.

"U prosjeku, četiri od deset poslodavaca će ignorisati vaš zahtjev ako niste uz CV poslali i motivacijsko pismo", smatraju britanski stručnjaci.

Osim toga, naglašavaju kako je vrlo važno da kandidati koji su podnijeli zahtjev da određeni posao do kraja prate proces selekcije.

"Blizu 82 posto poslodavaca ističe kako kandidati koji prate proces odabira kandidata imaju više šansi da budu primljeni na radno mjesto", navodi se u istraživanju u kojem se napominje da kandidati mogu pratiti proces putem e-maila ili jednostavno nazvati telefonom kako bi se informisali da li su primljeni na određeno radno mjesto.

S druge strane, istraživanje američkih stručnjaka je također pokazalo da termini i riječi kao što su "vrijedan", "timski igrač" i "motivisan" treba izbjegavati prilikom pisanja CV-a za posao, jer prema mišljenju stručnjaka takve prenapuhane riječi predstavljaju samo isprazne fraze bez konkretne osnove. Jedan od stručnjaka koji je radio u navedenom istraživanju, objavljenom na BBC-u, Finlo Rohrer tvrdi da u većini slučajeva osobe koje traže posao u CV napišu mnogo bespotrebnih stvari koje su obično vrlo dosadne i beznačajne potencijalnom poslodavcu.

Smatra da osobine koje napišu kandidati u CV-u izledaju skoro identično u svim slučajevima i zbog toga mogu biti kontraproduktivne i eliminirajuće u vezi sa mogućim zaposlenjem, naglašavajući da pisanje da ste kreativni samo može u očima poslodavca značiti da vjerovatno posjedujete suprotne osobine.

Istraživačica koja je radila na drugoj studiji o oblikovanju CV-a Claire McCartney smatra da je najbitnije od svega da kandidati prilikom pisanja i organizovanja CV-a budu maksimalno pošteni, iskreni i realni. Napominje da je važno da se u CV-u iskreno piše o aktivnostima koje kandidati uistinu vole i u čemu uživaju, kao što su hobiji i aktivnosti van posla.