Generacija BiH za Evropu
0

Kako do brže registracije novih firmi u BiH?

Klix.ba
U Sarajevu, u hotelu Bosnia, danas je održan Dijalog o mjerama za bržu i efikasniju registraciju novih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Dijalog je istovremeno održan u Banjoj Luci, putem video linka, a u organizaciji Generacije BiH za Evropu.
Generacija BiH za Evropu je s ciljem ubrzanja procesa registracije preduzeća u BiH tokom dijaloga okupila ključne donosioce odluka i učesnike ovog procesa koji su raspravljali o efikasnim rješenjima koji će doprinjeti bržem procesu registracije preduzeća u BiH, a samim tim i otvaranju većeg broja novih preduzeća i time stvaranju većeg broja radnih mjesta u BiH.

Skupu su se obratili Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH, Sanjin Halimović, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta BiH, a putem video linka iz Banje Luke skupu se obratio Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS.

Nakon plenarnog dijela i uvodnih obraćanja, te prezentacije procesa registracije preduzeća u Republici Hrvatskoj, kao primjeru dobre prakse iz okruženja, razgovorano je o mogućnostima primjene elektronskog potpisa u procesu registracije poslovnih subjekata, informativnim alatima o procesu registracije preduzeća, harmonizaciji dokumentacije potrebne za registraciju preduzeća, te definisanju posebnog pravilnika koji bi poboljšao poštivanje zakonskih rokova u dotičnom procesu.

Također, raspravljano je o primjeni mjera koje je definisala Generacija BiH za Evropu, te definisani naredni koraci djelovanja ove grupe.

Generacija BiH za Evropu je inicijativa koju je pokrenuo specijalni predstavnik Evropske unije u BiH (EUSR) u junu 2011. godine, a koja okuplja novu generaciju mladih profesionalaca iz različitih sektora (od biznisa, akademske zajednice, civilnog društva, medija, kulture, politike i drugih oblasti) širom Bosne i Hercegovine, sa ciljem unaprijeđenja društvenog dijaloga o relevantnim pitanjima na evropskom putu BiH.