promo
42

Kako da novogodišnje odluke ne budu u oblaku dima

Samo nekoliko sati dijeli nas od nove kalendarske godine, pa je idealan trenutak za donošenje novogodišnjih rezolucija. Uz one najčešće – smršati, vježbati, smanjiti unos šećera, provoditi više vremena sa prijateljima i porodicom, mi pridodajemo i "ne sagorijevati" kao jednako važnu.

Iako će izbjegavanje sindroma izgaranja na poslu biti i u 2020. godini na “must do” listi, ovdje pričamo o pravom sagorijevanju u našem neposrednom okruženju, ali koje, jednako loše kao i stres, utiče na naše zdravlje.

Mirisne svijeće

Ukoliko pripadate onoj grupi ljudi koja čak ni novogodišnju dekoraciju ne može zamisliti bez romantičnog sjaja svijeća, potrudite se makar da one od parafinskog voska zamijenite prirodnim, koje ćete sami napraviti.

Naime, istraživanja su pokazala da mirisne svijeće od parafinskog voska, kao produkt sirove nafte, sagorijevanjem ispuštaju otrovne supstance, pa pored toga što mogu uticati na kvalitet vazduha, mogu dovesti i do pojave ozbiljnih oboljenja, poput pojave astme, pa čak i kancera.

Stoga vam preporučujemo da uz pomoć naranče, pola kašičice maslinovog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja naranče napravite pravu mirisnu svijeću po sljedećoj recepturi: naranču zasjecite nožem na pola i prstima pažljivo oslobodite koru tako da dobijete dve polulopte, a zatim iz njih izvadite jestivi deο. Iskoristite polovinu naranče u kojoj je ostala unutrašnja bijela peteljka koja će vam poslužiti kao fitilj, na koji ćete sipati malo maslinovog ulja pomiješanog sa par kapi eteričnog ulja od naranče.

Ovako dobijena svijeća prirodno će osvježiti vazduh u vašem domu, i ispuniti ga prijatnim, egzotičnim voćnim notama koje će se brzo proširiti na sve prostorije.

Sagorijevanje duhana

Ako biste pitali pušače koji je nabolji osjećaj na svijetu, većina njih bi najverovatnije rekla: "Onaj kada zapalim cigaretu." Iako je za njih izvor zadovoljstva, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice koje sagorijevanje duhana može imati po zdravlje ne samo konzumenta, već i njegove okoline.

Poznato je da dim cigarete sadrži više od 4 hiljade različitih štetnih hemijskih supstanci, pa su, uporedo sa jakim antipušačkim kampanjama posljednjih decenija, naučnici intenzivno radili na razvijanju novih bezdimnih uređaja, koji će biti adekvatna, ali manje štetna alternativa.

Na putu za svijet bez duhanskog dima stvoren je jedan od prvih uređaja koji počiva na tehnologiji zagrijiavanja ne sagorijevanja duhana - IQOS, za koji je dokazano da sadrži manji broj štetnih materija. Ovaj proizvod predstavlja priliku stoljeća za milijarde pušača koji bi u protivnom nastavili pušiti, a prema mišljenju Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), njegova prodaja, pod uvjetom da se sprovodi po utvrđenim marketinškim smjernicama, u skladu je sa zaštitom javnog zdravlja.

Pripremanje hrane

Kada govorimo o štetnim produktima sagorijevanja, termička obrada namirnica definitivno je nešto na šta bi trebalo obratiti više pažnje.

Nutricionisiti posljednjih godina sve više zagovaraju ishranu koja je, umjesto nekadašnjih velikih rezova, sada zasnovana na postepenom uvođenju zdravijih namirnica, a kada je riječ o termičkoj obradi, saglasno poručuju: hrana pripremljena na nižim temperaturama siguran su put do vitke linije i zdravog organizma.

Naime, dokazano je da se termičkom obradom namirnica na temperaturi iznad 50 stepeni Celzija uništavaju dragocjeni enzimi, koji su neohodni za pravilno funkcioniranje organizma. Pored toga, visoke temperature mogu dovesti do stvaranja takozvanih akrilamida, odnosno kancerogene materije koja namirnicama daje braonkastu boju, a za koju je karakterističan ukus pržene hrane.

Zato, potrudite se da hranu jedete u sirovom stanju ili kratko obrađenu, na što nižoj temperaturi.

Osim u slučaju plavog patlidžana, koji na višim temperaturama stvara i veći broj antioksidanasa.