Ekonomija
0

Kakanj: Cementara zadržala lidersku poziciju

FENA
Na sjednici Supštine dioničara, održanoj 10. maja, dioničari Tvornice cementa Kakanj usvojili su Godišnji izvještaj o poslovanju iz 2011. godine, sa izvještajima Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i nezavisnog revizora.

U 2011. godini ostvaren je ukupni promet od 75 miliona KM, dok je dobit iznosila 17 miliona KM.

Skupština je donijela odluku da se ukupna dobit iz 2011. godine isplati dioničarima putem dividendi u iznosu od 1,82 KM po dionici.

Tokom prezentacije rezultata direktor Tvornice cementa Kakanj, Branimir Muidža je istakao da je Tvornica poslovala stabilno uprkos veoma teškim i nepovoljnim poslovnim okolnostima i trendovima.

„Zadržali smo lidersku poziciju na tržištu, a sve poslovne aktivnosti i finansijske obaveze finansiramo u potpunosti iz vlastitog novčanog izvora,“ rekao je Muidža.

S obzirom da ove godine ističe mandat članovima Nadzornog odbora, dioničari su jednoglasno produžili mandat dosadašnjim članovima, a to su Andreas Kern, član Upravnog odbora HeidelbergCement grupacije, Janos Szarkandi, generalni direktor kompanije Dunaj-Drava Cement, i Gerhard Hirth, generalni direktor Schwenk grupacije.

Tvornica cementa Kakanj, vodeći bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnih tipova cementa, privatizirana je 2000. godine. Većinski dioničar Tvornice je HeidelbergCement grupacija.

U proteklih dvanaest godina u Tvornicu cementa Kakanj i povezane djelatnosti uloženo je oko 170 miliona KM, što je za 70 miliona više od privatizacijske obaveze.

HeidelbergCement je svjetski tržišni lider u proizvodnji agregata i jedan od najvećih proizvođača cementa, betona i drugih povezanih proizvoda, što ga čini jednim od najvećih proizvođača građevinskih materijala na svijetu.

Kompanija zapošljava oko 52.500 ljudi na 2.500 lokacija u više od 40 zemalja, saopćeno je.