"Dođi! Vidi! Pobijedi"
0

Dan otvorenih vrata Tvornice cementa Kakanj

FENA
Tvornica cementa Kakanj i ove je godine, po jedanaesti put, otvorila svoja vrata građanima Kaknja u okviru tradicionalne manifestacije Dan otvorenih vrata koji se danas održava pod sloganom "Dođi! Vidi! Pobijedi".

Za ovu priliku pripremljeni su brojni sadržaji - zabavne aktivnosti za djecu, sportski susreti, izložbe, dodjele nagrada i poklona, a sve aktivnosti se održavaju na terenima u krugu Tvornice.

U sklopu ove manifestacije i s ciljem unapređenja života u lokalnoj zajednici, Tvornica cementa Kakanj je krajem maja objavila konkurs za prijavu projekata na temu zaštite okoliša.

Škole, udruženja građana i nevladine organizacije bili su pozvani da prijave svoje projekte za čiju je podršku Tvornica cementa ove godine izdvojila 10.000 KM.

Bilo je prijavljano dosta projekta, a odlučeno je da se podrži pet koji na najbolji način služe na polju zaštite okoliša: projekt osnovne škole "Mula Mustafa Bašeskija" pod nazivom "Staklena bašta", projekt MZ Doboj pod nazivom "Sanacija i rekonstruckija izvorišta Studenac", projekt UG Bagrem "Zaštita zdravlja pčela eko tretiranjem pomoću Beevitala", projekt planinarskog društva Bobovac "Trim staza Bočica" i projekt Resursnog ekološkog centra Kakanj pod nazivom "Selektivno prikupljanje i reciklaža otpada u odgojno obrazovnim institucijama II faza".

Članovi uprave ističu da iskreno vjeruju da će ova novčana podrška od 10.000 KM doprinijeti unapređenju života u toj općini i jačanju odnosa sa lokalnom zajednicom i Općinom Kakanj.

Što se tiče poslovanja kompanije, koordinator za komunikacije Tvornice cementa Kakanj Emina Dedić kazala je za Fenu da u posljednje tri godine bilježe nešto niže rezultate nego prije, te da cementara dijeli sudbinu sa drugim kompanijama u građevinskom sektoru.

Uprkos tome Tvornica cementa Kakanj završava jednu od najvećih ekoloških investicija, a to je silos klinkera. Vrijednost tog investicijskog projekta, čija je implementacija počela 2010. godine je više od deset miliona KM.

Nakon puštanja u rad tog silosa prestat će potreba za vanjskom deponijom klinkera, koja je bila najveći emisioni izvor prašine u Tvornici cementa Kakanj, a očekuje se da će sljedeće godine svaki klinker biti deponovan u silosu.

Uz to realizira se još jedna ekološka investicija, vrijedna oko pola miliona KM, a radi se o tretmanu oborinskih voda, čime Tvornica cementa u potpunosti zatvara krug maksimalne brige za zaštitu zraka, vode i tla u proizvodnji.