Igre moći
20

Kad konkurencija sužava nebo: FlyBosnia će se na ljeto suočiti s Kuwait Airwaysom

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kuwait Airways je najavio da će od ljeta 2020. godine uspostaviti direktnu liniju na relaciji Sarajevo - Kuvajt, samo godinu nakon što je FlyBosnia uspotavila liniju na toj relaciji.

Avion kompanije Kuwait Airways će 9. juna 2020. godine letjeti sa Međunarodnog aerodroma Kuwait do glavnog grada Bosne i Hercegovine, što će predstavljati prvi let na novouspostavljenoj, odnosno ponovno uspotavljenoj liniji ovog avioprijevoznika.

Karte za ovu avionsku liniju su već u prodaji. Letovi će biti zakazivani tri puta sedmično, svakog utorka, četvrtka i subote od 9. juna do 12. septembra. Predviđeno trajanje leta je pet sati i pet minuta, piše Simple Flying.

Sve letove će obavljati Airbus A320 Kuwait Airways, a određeni broj letovi i A320neo. Kuvajtska aviokompanija dobila je svoj prvi A320neo prošle godine.

Aviokompanija FlyBosnia, koja je etiketirana kao bosanskohercegovačka, je 2. maja 2019. godine obavila prvi promotivni let na relaciji Sarajevo - Kuwait City. Od 4. juna uvedeni su redovni letovi između Sarajeva i Kuvajta, utorkom, četvrtkom i subotom.

Ljeta 2020. godine će, prema pisanju portala Simple Flying, FlyBosnia letjeti na relaciji Sarajevo - Kuvaj dva puta sedmično, petkom i nedjeljom. Letjet će četiri sedmice duže nego Kuwait Airways, od kraja maja do kraja septembra.

Alen Šćuric, stručnjak za aviosabraćaj iz Zagreba, ocijenio je ranije za Klix.ba da je FlyBosnia pokrila svoju nišu i izazvala reakciju velikih igrača, koji su vidjeli opasnost u kompaniji FlyBosnia.

"Mali udarac na tržište može uništiti tako krhku i malu kompaniju... Sve što je planirano može biti meta velikih igrača i uništiti ih za nekoliko dana... Puno je faktora koji mogu utjecati na to. Pitanje je koliko će kapitala imati", ocijenio je Šćuric.

Simple Flying piše da je BiH jedna od šest evropskih zemalja u kojoj se više od polovine stanovništva identificira kao muslimansko, dok je BiH ujedno jedna od najpovoljnijih turističkih odredišta u Evropi.

"Troškovi života su jeftini. Zemlja je prema BDP-u niža od Hondurasa ili Zambije, objavio je MMF. To Bosnu i Hercegovinu čini prilično atraktivnim odredištem za muslimane koji žele pobjeći od onih vrućih ljetnih mjeseci Bliskog Istoka", piše Simple Flying.

Kuwait Airways će, prema pisanju ovog portala, pokušati preuzeti tržišni udio koji je FlyBosnia ostvorila prošle godine kada je ruta lansirana.

"Kuwait Airways nudi bolji raspored i frekvenciju, što omogućava fleksibilnije planiranje putovanja. Sve u svemu, ruta bi se trebala pokazati uspješnom i vratiti se 2021. godine", piše Simple Flying.