Rusija
0

"Južni tok" posljednji veliki projekat Gazproma na Zapadu

FENA
Izgradnja gasovoda Južni tok biće posljednji veliki projekat ruskog gasnog giganta Gazprom na Zapadu u doglednoj budućnosti, izjavio je portparol te firme Sergej Kuprijanov. Dodao je da je taj zajednički projekat Gazproma i talijanske energetske firme ENI "izvodljiv i koristan", prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Gasovodom Južni tok će ruski, a moguće i centralnoazijski gas biti transportovan do Evrope preko Crnog mora. Podvodna dionica će biti dugačka 900 kilometara, a cjevovod će na nekim mjestima biti položen na dubini od čak 2.000 metara.

Predviđa se da će isporuka gasa tim gasovodom biti započeta 2015. godine, pri čemu će kapaciteti iznositi oko 31 milijardu kubnih metara godišnje.

Kuprijanov je dodao i da će Gazprom možda započeti izgradnju gasovoda Altaj na istoku Rusije, ukoliko ta zemlja i Kina potpišu komercijalne ugovore iz sektora gasa, što bi trebalo da se desi na ljeto 2011. godine.

"Taj gasovod bi povezivao zapadni Sibir i Kinu, a imao bi kapacitet od 30 milijardi kubnih metara godišnje. Ako ugovor bude sklopljen na period od 30 godina, Gazprom će izgraditi gasovod do kraja 2015.", izjavio je portparol te firme.