Postavljeno 70 posto cijevi
0

Gasovod Sjeverni tok uskoro stiže na cilj

FENA
Gasovod Sjeverni tok uskoro stiže na cilj, izjavio je rukovodilac projektnog konzorcija Georg Novak, ističući da je preko dna Baltičkog mora položeno 70 posto cijevi prve linije, javljaju agencije.

Gasovod će, kako podsjeća radio Glas Rusije, spojiti ruski grad Viborg sa njemačkim Lublinom. Njegova dužina iznosi 1.200 kilometara, a trenutno je postavljeno već 850 kilometara cijevi.

Prva linija Sjevernog toka, kako se očekuje, bit će predata u eksploataciju krajem ove godine. Postavljanje druge linije planirano je za 2012.

Sjeverni tok je jedinstven poduhvat, izjavio je za Glas Rusije predsjednik Saveza naftnih i gasnih industrijalaca Rusije Genadij Šmalj, ističući da je to najduži podvodni cjevovod, koji je vrlo interesantan i u pogledu inženjerskih rješenja.

"Mislim da će on biti osnova za izgradnju i projektiranje nove generacije gasovoda. Ako danas, uglavnom, svi gasovodi rade na pritisku od 75 atmosfera, sada se već može govoriti da pritisak može biti i 100, 120, možda i više atmosfera. U svakom slučaju, realizacija projekta će imati veliki ekonomski značaj", kaže Šmalj.

Ideja Sjevernog toka rođena je još početkom 1990-ih godina, ali tada nije bilo uvjeta za njegovu realizaciju. Postavljanje prvih cijevi na dno Baltika sa njemačke strane počelo je u maju 2010. godine.

Kada bude završen gasovod će transportovati iz Rusije u Evropu 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Za evropske zemlje to je garancija stabilnih isporuka.

Za snabdijevanje gasovoda stvara se i velika baza.To je eksploatacija Štokmanovskog nalazišta u Barencovom moru i osvajanje gasnih nalazišta na poluostrvu Jamal u Sibiru. Te rezerve dovoljne su, po mišljenju eksperata, da se Evropa više decenija snabdijeva gasom bez prekida.