{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jusko na sastanku ministara prometa u Beogradu: Kina traži listu projekata

Klix.ba
16.10.2018. u 12:55
2
18
Jusko na sastanku ministara prometa u Beogradu: Kina traži listu projekata
2
Jusko na sastanku ministara prometa u Beogradu: Kina traži listu projekata
Foto: MKP
Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Ismirom Juskom, učestvuje na Trećem sastanku ministara prometa Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Kina - CEEC 16+1 koji se održava u Beogradu 16. i 17. oktobra 2018. godine.
Sastanak je otvorio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a u svom obraćanju delegacijama zemalja centralne i istočne Evrope kineski ministar prometa Li Xiaopeng je naglasio potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja CEI-a u okviru kineske inicijative “jedan pojas - jedan put” u svim vidovima prometa ali i IT sektora, istakavši pokrenute aktivnosti između Kine i Bosne i Hercegovine na povezivanju u oblasti vazdušnog prometa.

Najavljujući sljedeći sastanak na ovom nivou koji će se održati u Hrvatskoj, ministar Xiaopeng je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI-a, odnosno 16+1.

Zaključujući izlaganje, ministar Xiaopeng je posebno istakao četiri kineska cilja u saradnji Kine i zemalja CEI-a i to dati veću podršku infrastrukturnom povezivanju, zatim daljnje jačanje dijaloga u oblasti vodnog prometa, inicirajući ujedno sjednicu svih administratora u oblasti pomorskog prometa i kinesku organizaciju okruglog stola za promociju ekološki sigurnog i održivog vodnog prometa, unapređenje saradnje u razvoju logističkih koridora, te podržavanje bilateralne saradnje u izgradnji kapaciteta kadrova, mogućnost studiranja i usavršavanja u Kini, sve u cilju zajedničkog prosperiteta svih na koje se ovi projekti odnose.

U svom obraćanju kineskom i ministrima zemalja CEI-a, ministar Jusko je istakao strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukturnog povezivanja, s posebnim naglaskom na izgradnju Autoceste na Koridoru 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji prometa Bosne i Hercegovine, naglašavajući značaj regionalnog povezivanja u cilju ekonomskog razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: