promo
145

JP Elektroprivreda uz aplikaciju OPA započinje reformu sistema naplate računa za električnu energiju

JP Elektroprivreda BiH započinje aktivnosti u okviru digitalne transformacije poslovanja, uključujući i reformu sistema naplate računa za električnu energiju.

Inovativni servisi elektronskog plaćanja računa predstavljaju digitalne aplikacije za elektronsko plaćanje, u skladu sa najvišim zahtjevima sigurnosti, zaštite, tajnosti i tačnosti podataka. JP Elektroprivreda BiH je sklopila ugovor sa kompanijom ESP BH d.o.o. za korištenje mobilne aplikacije za plaćanje pod nazivom OPA.

JP Elektroprivreda BiH i OPA svim korisnicima nude mogućnost plaćanje računa za električnu energiju na jednostavan, siguran i brz način kroz mobilnu aplikaciju, optimizirajući troškove i vrijeme, te vodeći računa o zaštiti okoliša.

Cijela transakcija obavlja se u maksimalno pet sekundi skeniranjem QR coda i kao takva mobilna aplikacija OPA je među prvima pokrenuta u zemljama regiona. Dostupna je na Google Play i App Store te omogućava brzo i sigurno plaćanje računa, dok je download, korištenje aplikacije, prijenos sredstava između korisnika aplikacije, te plaćanje kod trgovaca koji koriste OPA sistem potpuno besplatno.

Za plaćanje računa električne energije putem OPA, potrebno je postati korisnik OPA aplikacije, uraditi registraciju računa električne energije unoseći broj reference računa, i to samo jednom. Plaćanje računa za električnu energiju biće omogućeno svim korisnicima koji račune primaju putem maila (e-račun), a sada je registracija na e-račun moguća i putem OPA aplikacije. Prijava je besplatna i sve što je potrebno jeste unijeti broj posljednjeg računa, takozvanu referencu, u aplikaciju.

Svaki naredni mjesec kroz OPA aplikaciju dolazi obavijest o dospjeću i pripremljena uplatnica sa svim ispunjenim podacima za plaćanje. Jedan korisnik može registrovati više uplatnica, odnosno ima mogućnost plaćanja više računa.

Registrovana uplatnica kroz OPA aplikaciju ne znači obavezu plaćanja i svaku registrovanu uplatnicu je moguće na jednostavan način i obrisati.

OPA aplikacija posebnu pažnju posvećuje sigurnosti plaćanja, koristeći najviše standarde zaštite i privatnosti podataka. Plaćanje računa se vrši beskontaktno, od kuće i bez odlaska na naplatna mjesta što je posebno važno uzimajući u obzir trenutne epidemiološke mjere ali i savremene trendove plaćanja.

Također, korisnici OPA aplikacije mogu plaćati svojim mobilnim uređajem robe i usluge na mnogim drugim mjestima unutar cijele BiH, a više možete pogledati na web stranici.