Kupovina "Boske"
0

Još nema odgovora "Delta - Zekstre"

SRNA
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković potvrdio je danas Srni da još nije dobio odgovor od Konzorcijuma "Delta-Zekstra" da li su uplatili tri miliona evra za kupovinu većinskog kapitala robne kuće "Boska" u Banjaluci.

Gluhaković je precizirao da je juče Konzorcijumu "Delta-Zekstra" uputio pismo u kojem je tražio da mu potvrde da li su uplatili ova sredstva, ali da još nije dobio odgovor.

"Na mobilne i fiksne telefone se ne javljaju", istakao je   Gluhaković, podsjetivši da je  Konzorcijum  "Delta-Zekstra"    trebalo  do juče da uplati tri miliona evra za kupovinu 58 odsto državnog kapitala "Boske".    

Gluhaković je istakao da se mogu prihvatiti tehnički razlozi eventualnog kašnjenja uplate, uz napomenu da resorno ministarstvo raspolaže izvještajem iz trezora da još  nisu uplaćena sredstva.

Na  pitanje  da li to znači da je ovaj konzorcijum odustao od kupovine robne kuće "Boska", Gluhaković je rekao da se   stvari ne mogu prejudicirati, sve dok ne dobije pisani odgovor. 

Komentarišući činjenicu da su radnici Robne kuće "Boska" u Banjaluci jutros zatvorili ovu robnu kuću i stupili u štrajk, Gluhaković je rekao da nije bilo nikakvih zahtjeva,  niti poziva radnika ove robne kuće prema Ministarstvu trgovine i turizma RS.  

  Radnici   "Boske" danas su   stupili u štrajk zbog neisplaćene 22 plate, toplog obroka, naknade za prevoz, kao i činjenice da Konzorcijum "Delta - Zekstra" nije uplatio predviđena tri miliona eura za kupovinu 58 odsto državnog kapitala  ove banjalučke robne kuće.   
Radnici    "Boske" mole predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da ih primi i pokuša riješiti njihove probleme, jer kažu da dalje više ovako ne mogu i da su svi  postali socijalni slučajevi.

 Dodik  je   juče rekao  da će Vlada vidjeti na koji način će pitanje "Boske" dalje tretirati ako ne stigne uplata od "Zekstre". 

Konzorcijumu "Delta - Zekstra", koji je u oktobru prošle godine potpisao sa Vladom RS ugovor o kupovini 58 odsto državnog kapitala "Boske" za tri miliona eura, juče je istekao i drugi produženi rok za uplatu ovih sredstava.

"Delta-Zekstra" je tražila od Vlade produženje roka za uplatu sredstava, prvo do 28. februara, a onda i do 26. marta ove godine.

Robna kuća "Boska" u Banjaluci ima 237 radnika. Privatnici koji iznajmljuju prostor duguju robnoj kući 1.193.000 KM.