Promo
1.8k

Jedna od najvećih IT kompanija u BiH spektakularno proslavila 10 godina

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u regiji, jučer je jedinstvenom proslavom obilježila 10 godina postojanja i rada u BiH.

Uz vatromet i jedan od sarajevskih simbola - Hum obojen u Infobipovu prepoznatljivu narandžastu boju, zaposlenici su zajednički, kroz virtuelno i odgovorno druženje, obilježili ovaj značajan dan za kompaniju.

Infobip je svoj startup put započeo 2006. godine u Vodnjanu u Hrvatskoj, a u veoma kratkom vremenskom periodu izrastao je u vodeću globalnu komunikacijsku platformu u oblaku (CPaaS), a ove je godine predstavio svoj model softvera kao usluge (SaaS). Trenutno imaju 68 ureda širom svijeta, na šest kontinenata, a zaposleno je oko 2 400 osoba.

Infobip u BiH

Kompanija je svoje djelovanje u Bosni i Hercegovini počela 2010. godine otvaranjem ureda u Sarajevu. U kompaniji navode kako nisu očekivali toliko rapidan rast po svim pokazateljima, ali su u tome ključnu ulogu igrale vizija i želja, da se kroz doprinos globalnom rastu Infobipa, pozicioniraju kao centar izvrsnosti gdje je danas zaposleno oko 200 vrhunskih inžinjera ali i stručnjaka iz drugih oblasti, sa područja BiH. 2019. godine se BiH priča Infobipa nastavila širiti kroz otvaranje ureda u Tuzli a u ovoj jubilejskoj, 2020. godini su započeli i sa projektom sarajevskog kampusa koji će im dalje pomoći u ostvarivanju vizije i zapošljavanju kvalitetnih talenata u BiH.

Iz Sarajeva i Tuzle za Bliski istok i Sjevernu Afriku

Infobipovi timovi u Sarajevu i Tuzli rade na brzorastućoj regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. U toku 10 godina, Infobip se na ovoj regiji proširio na 6 različitih ureda, po jedan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji, te dva u Pakistanu, gdje je trenutno ukupno zaposleno oko 50 ljudi.

Obzirom na situaciju sa pandemijom koja je zadesila i BiH, zaposlenici Infobipa su ovaj značajan jubilej obilježili na nešto drugačiji način. Okupljeni na svojevrsnoj virtuelnoj proslavi, zajedno su se prisjetili nekih od najznačajnijih momenata kompanije u prethodnih 10 godina.

Odali su priznanja svojim dugogodišnjim zaposlenicima od kojih su neki uz kompaniju od samih početaka. Jedna od njih je i Alisa Bašić, Group Product Manager Infobipa: "10 godina je za mene prošlo jako brzo, ali je taj period obilježen iskustvima i znanjima koje nisam mislila da ću steći za cijeli život. Dug je put od samouvjerene developerke koja je svoj kod znala napamet, do Group product menadžerice, kojoj su strategija, planiranje, vizija, izlaz na nova tržišta, i inovacija svakodnevni pojmovi i fokus. U mom slučaju, Infobip je osobu koja je bježala od problema pretvorio u osobu koja probleme doživljava kao izazove i veseli se njihovom rješavanju", poručuje Alisa koja lični napredak i uspjehe pripisuje kolegama, članovima Infobipovog velikog i raznolikog tima, te globalnim projektima na kojima svakodnevno radi. "Ljudi su istinski pokretači svih promjena, a Infobip ima sreću da ima takve ljude, koji uvijek teže i rade ka boljem", zaključila je.

Rast i zapošljavanje u BiH

Dalji plan ekspanzije Infobipa u BiH se ogleda u izgradnji kampusa koji bi imao kapacitet i za više od 500 zaposlenih. U prethodnom periodu su odabrali idejno rješenje za projekat kampusa u sarajevskom naselju Šip, čiju izgradnju planiraju započeti u građevinskoj sezoni 2021., a završetak radova predviđaju u 2022. godini.

Kada je u pitanju poslovanje na tržištu BiH, u Infobipu su naznačili da im je cilj nastaviti postojećim, ali i budućim klijentima donositi najnaprednija komunikacijska rješenja koja koriste njihovi najveći klijenti na svijetu, od Ubera, pa do svjetski rasprostranjenih lanaca poput Burger Kinga te prepoznatljivih bankarskih organizacija, I telekom operatera kao što su NLB Banka, Tele 2, Vodafone i drugi.