Projekt star 50 godina
10

Jedna od najvažnijih saobraćajnica u Banjoj Luci: Završena izgradnja Istočnog tranzita

M. N.
Jedna od najvažnijih banjalučkih saobraćajnica - Istočni tranzit puštena je u funkciju danas nakon što su završeni radovi na posljednjoj dionici u naselju Obilićevo.

Iako je izvođač radova Kozaraputevi planirao okončanje radova 1. oktobra, uspjeli su da ih završe ranije. Ovaj projekt je bio izuzetno zahtjevan zbog imovinsko-pravnih odnosa, ali i zbog toga što se ispod nalazi potok Đurđevac. Problem je riješen postavljanjem cijevi ispod Istočnog tranzita.

Projekt Istočnog tranzita je star više od 50 godina i trebao je biti zaobilaznica. Zbog izgradnje na ovom području tokom proteklih pet decenija, to više nije klasična zobilaznica, već značajna cesta koja će rasteretiti saobraćaj.

"Banja Luka je u međuvremenu rasla i ovo je žila kucavica na koju se slijeva saobraćaj sa Starčevice i Obilićeva. Sada praktično imamo cijeli istočni bulevar oko grada koji vodi preko Obilićeva, Rebrovca, Banjalučkog polja sve do 'Lesnine'", rekao je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada sada će biti preusmjeren preko nove saobraćajnice, čime će se izbjeći prolazak vozila kroz uže gradsko jezgro.

U izgradnju ove dionice uloženo je 1,5 miliona KM, a ukupna dužina trase iznosi 580 metara. Slijedi izgradnja velike kružne raskrsnice kod objekta "Lesnine". Kako je rečeno iz Gradske uprave Banje Luke, ova raskrsnica će biti građena uporedo s rekonstrukcijom ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se kvalitetno spojiti Istočni i Zapadni tranzit.

Prvi dio Istočnog tranzita, na potezu od tržnog centra "AS" prema naselju Potok, završen je prošle godine. Uz novi dio su izgrađene biciklističke i pješačke staze.

Ovo je jedan od ključnih projekata iz investicionog ciklusa "Banja Luka se gradi", ali i programa "Banja Luka 2025".