140 godina ljubavi
678

Jedan grad, jedna pivara i jedan vrhunski recept za pivo

Pivara Tuzla
Priča Pivare Tuzla počinje još 1884. godine
Sagrađena u njegovom srcu, Pivara Tuzla je svjedočila kako se grad oko nje razvija i raste. Svjedočila je industrijalizaciji i modernizaciji ne samo Tuzle, već i cijele BiH. Od samih početaka pa sve do današnjeg doba visoke automatizacije proizvodnje - recept za Tuzlanski pilsner je ostao potpuno isti.

Tuzla, 1884. godina. Prva parna pivara počinje sa radom. Posebno izgrađenim vodovodom, voda se doprema sa planine Konjuh. Iste godine, tehnikom kuhanja prema češkoj recepturi, nastaje jedno od najvoljenijih i najprodavanijih piva u BiH, čuveni Tuzlanski pilsner.

Danas, tradiciju njegove pripreme čuvaju kuhar piva Sead Muratović i rukovoditeljica proizvodnje Azra Faslić.

Azra nam objašnjava da je, za razliku od velike većine drugih pivara, Pivara Tuzla zadržala potpuno prirodni proces proizvodnje:

"Tuzlanski pilsner je nešto što postoji 140 godina. Recept se nije mijenjao, samo se modernizovala tehnologija sa kojom radimo."

Kao dijete iz radničke porodice, Azra je od malih nogu željela da postane inženjer. Kaže da su joj tu ljubav usadili njeni roditelji, nekada zaposleni u Resod Gumingu.

"Još kao dijete, dok sam dane provodila dole, znala sam da ću raditi nešto iz proizvodnog sektora." Ubrzo nakon završenog fakulteta, zaposlila se kao jedina žena tehnolog u Pivari.

Pivara Tuzla
Pivara Tuzla

Prisjetila se svojih iskustava iz tog vremena.

"Kada sam tek počela raditi, govorilo se da tehnologija piva nije za žene. Meni je to smetalo, jer mislim da se poslovi ne dijele na muške i ženske, nego na one kojima ste dorasli i one kojima niste."

Kaže da je svojim trudom i radom uspjela razbiti stigmu. Jedan od prvih koji ju je prihvatio bio je Sead Muratović. Postao je njen mentor, a kasnije i prijatelj.

"Azra ovo voli. Voli ovu firmu", kaže nam na početku razgovora Sead.

Sead je prvo bio Azrin mentor, a kasnije joj je postao i veliki prijatelj
Sead je prvo bio Azrin mentor, a kasnije joj je postao i veliki prijatelj

Sead radi u varionici piva već 35 godina. Tvrdi da je sav njegov život vezan za Pivaru.

"Rođen sam u bolnici udaljenoj 100 metara, a živim 500 metara od ove zgrade. I kao dijete sam se tu igrao, sa brda smo posmatrali radnike u dvorištu."

U svom radnom vijeku svjedočio je mnogim promjenama u Pivari. Sjeća se vremena kad se većina proizvodnje vršila ručno, kao i težih vremena kada plate radnike nisu bile sigurne. Ipak, nikad nije razmišljao da napusti posao. Nasuprot, baš onda kada je bilo najteže, odlučio je da ostane i pomogne svojoj Pivari.

Sead Muratović, kuhar piva Pivare Tuzla
Sead Muratović, kuhar piva Pivare Tuzla

Kaže da je danas sve drugačije. Nova tehnologija je olakšala i unaprijedila njegov rad. Sa njim se slaže i Azra.

"Ja sam u Pivari od septembra 2017. godine, a 1. januara 2018. smo postali dio Bingo grupacije. Od tada, situacija se enormno mijenjala iz godine u godinu. Zaista su urađene nevjerovatne stvari. Unaprijeđeni su uslovi proizvodnje i sigurnost proizvoda, kao i naši radni uslovi. Mi radnici sada zaista osjećamo sigurnost."

U Pivaru je tom periodu uloženo preko 10 miliona KM. Između ostaloga, završava se kompletna automatizacija procesa proizvodnje, te se rad potpuno novih tankova sada odvija uz pomoć softvera koji osigurava veću stabilnost proizvoda.

Tuzlanski pilsner do danas nije promijenio svoj vrhunski okus
Tuzlanski pilsner do danas nije promijenio svoj vrhunski okus

Sead kaže da mu je teško opisati šta za njega znači Tuzlanski pilsner: "Ostao sam ovdje sve ove godine zato što ovo volim. Volim ovaj grad i volim ovo pivo", objašnjava on.

Danas, jednako kao i prvog dana, osjeća veliki ponos što radi na njegovoj proizvodnji.

Azra Faslić misli da je prirodni recept za uspjeh briga o ljudskom potencijalu: "Svaka kompanija su njeni uposlenici. Koliko god ja imala dobru mašinu i koliko god sistem bio automatizovan, meni je to sve bezvrijedno bez ljudi. Taj ljudski potencijal je osnovni resurs svake kompanije. Jedino kompanije koje vode računa o tome, a na našu sreću, Bingo jeste jedna od takvih korporacija, mogu uspjeti na tržištu", zaključuje.