|

Japan i dalje muči deflacija

Japan i dalje muči deflacija
0
F
FENA
25.2.2011. u 12:39
0
komentara
0

dijeljenja
Japan i dalje muči deflacija Foto: AP
Japanski temeljni indeks potrošačkih cijena pao je u januaru za 0,2 posto u odnosu na godinu ranije, pokazali su danas vladini podaci.
Time je nastavljeno razdoblje pada cijena 23. mjesec zaredom, ukazujući na nastavljene deflatorne pritiske uprkos višim cijenama sirovina.

Analitičari su očekivali 0,3-postotni pad toga indeksa, koji ne uključuje kolebljive cijene svježe hrane. U decembru je indeks pao za 0,4 posto. Glavni su razlozi usporavanja pada indeksa u januaru više cijene benzina i kerozina, tumače u vladi.

Previranja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi potaknula su nagli skok cijena energije širom svijeta, što snažno utječe na Japan, u potpunosti ovisan o nafti iz uvoza. Pritom Japanci 90 posto nafte uvoze s Bliskog istoka.

Ekonomisti su ipak upozorili da veći troškovi uvezenih sirovina poput nafte neće pomoći u borbi protiv japanskih deflatornih pritisaka.

"Japan ne bi trebao biti zadovoljan aktuelnim cjenovnim trendom, koji se još naziva inflacijom ulaznih troškova, jer uopće nije dobar za privredu", upozorio je Norio Miyagawa iz Mizuho Research and Consultinga.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.