U kompaniji od 1985.
32

Japan Airlines nekadašnju stjuardesu izabrao za svoju prvu predsjednicu u historiji

D. B.
Japan Airlines je prvi put u svojoj historiji dobio predsjednicu nakon što je na tu funkciju imenovao svoju bivšu stjuardesu.

Mitsuko Tottori se je kao stjuardesa počela raditi 1985. godine, nakon čega je postepeno napredovala i stigla do predsjednice. Rekla je da se nada kako će njeno unapređenje ohrabriti druge žene da teže ka sljedećem koraku u karijeri.

Uprkos napretku, malo je velikih kompanija koje imaju žene na visokim liderskim pozicijama. Tottori će zamijeniti Yujija Akasaku na predsjedničkoj funkciji kompanije 1. aprila.

Ova informacija dolazi nekoliko sedmica nakon što se avion Japan Airlinesa sudario s manjim avionom na aerodromu Haneda u Tokiju. Uslijedila je "čudesna" evakuacija zahvaljujući kojoj je preživjelo svih 379 putnika i članovi posade, ali je nažalost pet od šest članova posade drugog aviona smrtno stradalo.

Tottori je radila na različitim pozicijama prije nego je postala direktorica kabinskog osoblja 2015. godine, a istakla je da će joj prioritet biti sigurnost.

Istraživanje stranice FlightGlobal je pokazalo da je na kraju 2022. godine bilo 12 žena na liderskim pozicijama u 100 najvećih aviokompanija, što je povećanje sa šest koliko ih je bilo prethodne godine. Među njima su Marjen Rintel iz nizozemske kompanije KLM, Annette Mann iz Austrian Airlinesa te Lynne Embleton iz Aer Lingusa.

Ranije ovog mjeseca je Joanna Garaghty postala izvršna direktorica JetBlue Airwaysa kao prva žena na čelu velike aviokompanije iz SAD-a.

U Japanu je rijetkost da su žene na čelu velikih kompanija. Vlada želi da trećina liderskih pozicija u većim biznisima pripadnu ženama do 2030. godine nakon što taj cilj nije ostvaren do 2020. godine. Također, traži se od kompanija da bar jednoj ženi daju poziciju izvršne direktorice do 2025. godine.

Žene su držale 13,2 posto upravljačkih pozicija u Japanu 2021. godine, što je najniži procent ood svih članica OECD-a (Organisation for Economic Co-operation and Development).