Svijet
0

Jačanjem dolara stabilizirale se cijene nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte stabilizirale su se u danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara za barel pod uticajem jačanja dolara koji je pretegnuo nad neočekivano snažnim padom zaliha u SAD-u i očekivanim zahlađenjem.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u januaru pale su na američkom tržištu za 91 cent na 71,75 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 90 centa i iznosile su 73,39 dolara.

Američka središnja banka Federalne rezerve zadržala je u srijedu ključne kamatne stope na važećoj razini ali su njezini optimistični komentari o gospodarstvu potaknuli rast dolara.

Cijene nafte obično padaju kada vrijednost dolara raste jer to naftu čini skupljom za imatelje drugih valuta.

"Velika priča je odnos dolara i eura koji je pritisnuo cijene robe", konstatirao je Rob Montefusco iz tvrtke Sucden Financial, dodavši da je pesimistično raspoloženje ublaženo prognozama o zahlađenju u istočnom dijelu Sjedinjenih Država.

U utorak su cijene nafte poskočile nakon što je sedmični izvještaj pokazao neočekivano velik pad zaliha sirove nafte, za 3,7 milion barela. Zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož-ulje, pale su za 2,9 milijuna barela, uveliko nadmašivši očekivanja o padu za 600.000 barela.

Očekuje se i daljnje smanjenje zaliha destilata, budući da je Državni meteorološki ured za idućih 10 dana prognozirao zahlađenje u istočnom dijelu SAD-a, najvećem svjetskom regionalnom potrošaču lož-ulja.

Analitičari očekuju da bi cijene nafte mogle ponovno porasti ukoliko američki sedmični podaci o zaposlenosti koji će biti objavljeni tokom dana signaliziraju snažniji oporavak potražnje u najvećem svjetskom potrošaču goriva, prenio je Business.hr.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 72,17 dolara, što je 1,33 dolara više nego dan ranije.