biznis
0

Jačanje dolara oborilo cijenu nafte

FENA
Sirova nafta je u srijedu na berzi u New Yorku pojeftinila uslijed jačanja dolara i nakon što je pažnja preusmjerena s uragana Gustav, koji nije izazvao veća oštećenja na naftnim instalacijama u Meksičkom zalivu, na zabrinutost zbog sporijeg rasta svjetske tražnje "tečnog zlata".

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je u utorak na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,46 dolara na 108,25 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila za 1,30 dolara na 107,04 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Na pojeftinjenje nafte je najviše uticalo jačanje američke valute. Euro je tako u srijedu pao na 1,4397 sa 1,4518 dolara, dok je dolar u odnosu na jen nešto izgubio vrijednost i pao na 108,53 jena sa 108,67 jena.

Otkad je cijena nafte 11. jula postigla svoj historijski rekord od 147,27 dolara za barel, trgovci tim energentom su usmjerili pažnju na očekivanje da će se usporavanje privrednog rasta u SAD-u, Evropi i Japanu vjerovatno proširiti na zemlje u razvoju i loše uticati na tražnju sirove nafte.

Gotovo kompletna proizvodnja nafte i plina u Meksičkom zalivu, koja je obustavljena uoči naleta uragana Gustav, još nije pokrenuta, objavila je američka Služba za upravljanje mineralnim bogatstvima.

Kako na postrojenjima nije pričinjena veća šteta, mogla bi biti puštena u rad već za dan-dva, procjenjuju analitičari.