biznis
3

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick istupio iz Trumpovog odbora za ekonomiju

Klix.ba
Travis Kalanick (Foto: EPA)
Travis Kalanick (Foto: EPA)
Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick istupio je iz savjetodavnog odbora za ekonomiju američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon oštrih kritika osoblja i javnosti, prenosi BBC.

Odbor u kojem je također direktor Tesla Motorsa, osnivač SpaceX-a i jedan od kreatora PayPala Elon Musk, s Trumpom će se sastati danas.

Uber je jedna od nekoliko tehnoloških kompanija koje su zabrinute zbog utjecaja zabrane migrantima da obavljaju svoj posao. Kompanija je navela da je uspostavila pravni fond od tri miliona dolara za pomoć ugroženima.

To može uključivati i vozače Ubera. Međutim, Elon Musk tvitao je da će prisustvovati sastanku u petak.

"Savjetodavna vijeća jednostavno daju savjete i ne znači da se prisustvom slažem s potezima američke administracije. Ja i ostale kolege ćemo izraziti nezadovoljstvo i iznijeti primjedbe kada je riječ o naredbi da se migrantima iz muslimanskih zemalja zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države (SAD)", kazao je Musk.

Ostale kompanije koje su uključene u panel uključuju IBM i General Motors. Travis Kalanick obavijestio je svoje radnike o odluci u četvrtak.

"Ovo je važan znak solidarnosti s vozačima migrantima koji su pomogli izgraditi Uber i čiji je broj samo u New Yorku 40.000", rekao je osnivač Jim Conigliaro.