{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj Svjetske banke: Crno nam se piše

S
5.6.2012. u 15:14
0
10
Izvještaj Svjetske banke: Crno nam se piše
0
Šest zemalja jugoistočne Evrope (SEE6) suočeno je sa naglim usporavanjem privrednog rasta u ovoj godini u uslovima pojačane neizvjesnosti u eurozoni, navodi se u novom izvještaju Svjetske banke koji je danas objavljen.
U izvještaju se kaže da u kratkoročnom periodu nekoliko zemalja mora do provede održivu fiskalnu konsolidaciju kako bi preokrenule nepovoljnu dinamiku duga i postavile osnovu za dinamičniji dugoročni rast.

Istovremeno, pred tim zemljama je obiman program strukturalnih reformi sa ciljem poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti i reformisanja tržišta rada i javnog sektora.

"Poslije rasta od 2,2 posto u 2011. rani pokazatelji ukazuju na to da će šest zemalja jugoistočne Evrope imati znatno sporiji rast od 1,1 posto u 2012.", rekao je vodeći ekonomista za zapadni Balkan u Svjetskoj banci i autor redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu Željko Bogetić.

Iako pad na jedan posto znači naglo usporavanje, Bogetić naglašava da bi ovaj broj mogao biti i gori, u zavisnosti od razvoja situacije u vezi sa ekonomskom krizom u Grčkoj.

"Važno je napomenuti da ova osnovna projekcija pretpostavlja uredno rješavanje krize u Grčkoj i ograničavanje njenog daljeg širenja. Otuda i važnost jačanja fiskalnih i finansijskih amortizera u svim zemljama", rekao je Bogetić na današnjoj konferenciji za novinare koja je posredstvom video-linka održana u Skoplju.

On je istakao da uz visok nivo javnog duga i finansijske pritiske, većina zemalja mora usvojiti obimne programe fiskalne konsolidacije.

"To je ključni izazov za politiku kod zemalja čiji omjer javnog duga prema BDP-u ubrzano raste“, kaže Bogetić, naglašavajući da ekonomska politika mora uspostaviti ravnotežu između potrebe za unapređenjem javnih finansija i smanjenjem makroekonomskih slabosti, s jedne strane, i unapređenjem ekonomske politike okruženja za investicije, rast i radna mjesta, s druge strane.

Finansijski sektor u SEE6 je i dalje relativno dobro pozicioniran, ali uz povišene rizike posebno s obzirom na visoki širenja "zaraze" grčke krize.

Stoga se ne može dovoljno naglasiti koliko je važno da vlasti nastave preduzimati proaktivne mjere kojima se od banaka zahtijeva izgradnja dodatnih amortizera i jačanje otpornosti sektora.

Kreatori politika moraju posebno uzeti u obzir tešku socijalnu situaciju i s tim u vezi trendove - zemlje SEE6 bilježe najviše stope nezaposlenosti i siromaštva u Evropi, navodi se u izvještaju.

Rast je bio slab i uglavnom nije bio praćen otvaranjem novih radnih mjesta tokom tek nastalog oporavka u periodu 2010/2011. Kako prema objektivnim tako i subjektivnim pokazateljima blagostanja, napredak u smanjenju siromaštva iz perioda prije krize se poništava, a srednja klasa je postala ugroženija.

U svjetlu mnogo umjerenijih izgleda za rast nego prije krize i visokih socijalnih pritisaka, vlade zemalja SEE6 treba da usvoje ambiciozniji i hitniji program strukturalnih reformi usmjerenih ka rastu i radnim mjestima.

Međutim, dugoročno gledano, zemlje SEE6 imaju istorijsku priliku da iskoriste evropski "voz konvergencije" - smanjenje dugoročnog jaza u prihodu po stanovniku u odnosu na razvijene "centralne" zemlje EU.

Sve zemlje koje su se već ranije uključile u EU prošle su kroz ovaj intenzivan proces "sustizanja". Isti taj "voz" čeka i nove zemlje kandidate za ulazak u EU među zemljama SEE6, ali samo uz odgovarajuće politike i reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: