{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta za 0,3 posto

S
12.5.2012. u 08:37
0
0
Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta za 0,3 posto
0
Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta za 0,3 posto
Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta u zemljama eurozone za 0,3 posto ove godine zbog posljedica dužničke krize.
Komisija, takođe, predviđa rast od jedan posto za eurozonu 2013. godine.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Rehn rekao je da je na vidiku oporavak eurozone. "Ipak, situacija i dalje ostaje dosta nestabilna sa velikim razlikama među zemljama članicama", rekao je on.

Za svih 27 zemalja EU, Komisija predviđa nula rasta za 2012. i rast od 1,3 posto naredne godine.

Podatke o rastu za prvi kvartal 2012. objavit će evropska statitistička agencija Eurostat u utorak 15. maja.

"Ekonomske aktivnosti EU bilježe pad u posljednjem kvartalu 2011. a procjenjuje se da će tako i biti i u prvom kvartalu 2012", navodi se u saopštenju Komisije.

Dva uzastopna pada privrednog rasta obično se uzimaju kao indikator recesije. Ali Komisija vjeruje da će postepeni oporavak početi u drugoj polovini godine.

Što se tiče pojedinačnih zemalja, jedina za koju se 2013. predviđa pad rasta je Španija i to od 0,3 posto.

Komisija predviđa da će nezaposlenost u Španiji i dalje biti najviša u EU sa stopom od 24,4 posto ove i 25,1 naredne godine. Stopa nezaposlenosti u zemljama evrozone iznosiće 11 posto ove i naredne godine, a 10,3 posto u EU za obje godine.

Komisija je u svom izvještaju opisuje Grčku kao "privredu kojoj je potreban zaokret". Komisija predviđa pad grčke privrede od 4,7 posto ove i nula rasta naredne godine, sa stopom nezaposlenosti 19,7 posto 2012. i 19,6 posto naredne godine.

"Oporavak, koji se očekivao ove godine bit će odgođen, a neki pomak očekuje se tek 2013. godine", navodi se u izvještaju.

Agencija za kreditni rejting "Fitch" upozorila je da ako Grčka napusti eurozonu to će vjerovatno sniziti kreditni rejting svih članica eurozone. Kipar, Francuska, Irska, Italija, Portugal, Španija, Slovenija i Belgija imaju najviše šansi za sniženje kreditnog rejtinga ako Grčka napusti evrozonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: