biznis
0

Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta za 0,3 posto

SRNA
Evropska komisija predviđa pad privrednog rasta u zemljama eurozone za 0,3 posto ove godine zbog posljedica dužničke krize.

Komisija, takođe, predviđa rast od jedan posto za eurozonu 2013. godine.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Rehn rekao je da je na vidiku oporavak eurozone. "Ipak, situacija i dalje ostaje dosta nestabilna  sa velikim razlikama među zemljama članicama", rekao je on.

Za svih 27  zemalja EU, Komisija predviđa nula rasta za 2012. i rast od 1,3 posto naredne godine.

Podatke o rastu za prvi kvartal 2012. objavit će evropska statitistička agencija Eurostat u utorak 15. maja.

"Ekonomske aktivnosti EU bilježe pad u posljednjem kvartalu 2011. a procjenjuje se da će tako i biti i u prvom kvartalu 2012", navodi se u saopštenju Komisije.

Dva uzastopna pada privrednog rasta obično se uzimaju kao indikator recesije. Ali Komisija vjeruje da će postepeni oporavak početi u drugoj polovini godine.
Što se tiče pojedinačnih zemalja, jedina za koju se 2013. predviđa pad rasta je Španija i to od 0,3 posto.

Komisija predviđa da će nezaposlenost u Španiji i dalje biti najviša u EU sa stopom od 24,4 posto ove i 25,1 naredne godine. Stopa nezaposlenosti u zemljama evrozone iznosiće 11 posto ove i naredne godine, a 10,3 posto u EU za obje godine.

Komisija je u svom izvještaju  opisuje Grčku kao "privredu kojoj je potreban zaokret". Komisija predviđa pad grčke privrede od 4,7 posto ove i nula rasta naredne godine, sa  stopom nezaposlenosti 19,7 posto 2012. i 19,6 posto naredne godine.

  "Oporavak, koji se očekivao ove godine bit će odgođen, a neki pomak očekuje se tek 2013. godine", navodi se u izvještaju.

   Agencija za kreditni rejting "Fitch" upozorila je da ako Grčka napusti eurozonu to će vjerovatno sniziti  kreditni rejting svih  članica eurozone. Kipar, Francuska, Irska, Italija, Portugal, Španija, Slovenija i Belgija imaju najviše šansi za sniženje kreditnog  rejtinga ako Grčka napusti evrozonu.