Posljedice rata
20

Izraelska ekonomija pala puno više od očekivanog, BDP u posljednjem kvartalu 2023. manji 19 posto

S. M.
Izraelska ekonomija se smanjila daleko više nego što se očekivalo nakon sukoba s Hamasom u Gazi, prema zvaničnim podacima.

Bruto domaći proizvod (BDP), ključna mjera ekonomske snage zemlje, pao je za 19 posto na godišnjoj osnovi u četvrtom kvartalu 2023. To je ekvivalent padu od pet posto između oktobra i decembra.

Na BDP je "direktno utjecalo" izbijanje sukoba 7. oktobra, saopćio je Državni zavod za statistiku. U izraelskoj vojnoj kampanji ubijeno je 29.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravstva u Gazi.

Stručnjaci kažu da su podaci koje je u ponedjeljak objavio izraelski Centralni biro za statistiku mnogo gori nego što se očekivalo. Srednja procjena u Bloombergovom istraživanju analitičara bila je za godišnji pad od 10,5 posto.

Državni zavod za statistiku saopćio je da je rat krajem prošle godine oštro smanjio potrošnju, putovanja i investicije.

Rečeno je da je privatna potrošnja pala za 26,3 posto, izvoz je pao za 18,3 posto i da je došlo do pada investicija u osnovna sredstva od 67,8 posto, posebno u stambene zgrade. Građevinski sektor je patio od nedostatka radne snage, zbog poziva u vojsku i smanjenja broja palestinskih radnika.

U međuvremenu, državna potrošnja, uglavnom na ratne troškove i naknade za preduzeća i domaćinstva, skočila je za 88,1 posto.

Uprkos naglom padu BDP-a između oktobra i decembra, izraelska ekonomija je porasla za 2 posto tokom cijele godine. Međutim, prije napada 7. oktobra, očekivalo se da će porasti za 3,5 posto.

Liam Peach, ekonomista za tržišta u razvoju u Capital Economics-u, rekao je da je kontrakcija izraelske ekonomije bila "mnogo gora nego što se očekivalo i naglašava razmjere udara Hamasa i rata u Gazi".