{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti

F
7.9.2010. u 20:38
0
0
Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti
0
Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti
U Sarajevu je danas održan okrugli sto USAID-ovih i predstavnika banaka o temi: "Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti".
Projekt USAID-a Ekonomija energetske efikasnosti (3E) pokrenut je radi promocije tehnologija energetske efikasnosti (EE) u zgradama i to putem pilot projekata sufinansiranim od javnog i privatnog sektora u BiH.

Glavna komponenta 3E projekta je implementacija deset pilot projekata diljem BiH te podrška saradnji privatnog i javnog sektora s inicijativama i tehnologijama energetske efikasnosti.

Okrugli sto je okupio predstavnike banaka u BiH u diskusiji o ulozi banaka u poticanju razvoja tržišta energetske efikasnosti kroz ponudu specifičnih kredita, tzv. Zelenih ili EE kredita, kao i drugih finansijskih modela namijenjenih kreditiranju stanovništva, javnog i privatnog sektora i privrednih subjekata u implementaciji mjera EE u njihovim domovima, odnosno poslovnim prostorima.

Raspoloživost EE kreditnih linija je jedan od preduslova za veću potražnju EE proizvoda i usluga te dinamičnog razvoja tržišta energetske efikasnosti.

Trenutno je u BiH ograničena ponuda ovakvih kreditnih linija, odnosno finansiranje povećanja energetske efikasnosti.

Stoga je 3E projekat prezentirao tržišni potencijal za finansiranje EE projekata u BiH, pokazao primjer sličnih proizvoda na tržištima susjednih zemalja i tražio mišljenje učesnika iz bankarskog sektora o tome šta ih sprečava da uđu na tržište sa EE kreditnim linijama i proizvodima.

Uz predstavnike USAID-a BiH te organizatora, USAID 3E projekta, okruglom stolu prisustvovali su predstavnici banaka Raiffeisen, Unicredit, Volks, Intesa SanPaolo, Sparkasse Bank, ProCredit, Hypo Alpe Adria, Nove Banke, NLB Razvojne banke, Turkish Ziraat i FIMA Banke.

Učesnici su bili i predstavnici više projekata USAID-a, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: