Sarajevo
0

Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti

FENA
U Sarajevu je danas održan okrugli sto USAID-ovih i predstavnika banaka o temi: "Izazovi finansiranja projekata energetske efikasnosti".

Projekt USAID-a Ekonomija energetske efikasnosti (3E) pokrenut je radi promocije tehnologija energetske efikasnosti (EE) u zgradama i to putem pilot projekata sufinansiranim od javnog i privatnog sektora u BiH.

Glavna komponenta 3E projekta je implementacija deset pilot projekata diljem BiH te podrška saradnji privatnog i javnog sektora s inicijativama i tehnologijama energetske efikasnosti.

Okrugli sto je okupio predstavnike banaka u BiH u diskusiji o ulozi banaka u poticanju razvoja tržišta energetske efikasnosti kroz ponudu specifičnih kredita, tzv. Zelenih ili EE kredita, kao i drugih finansijskih modela namijenjenih kreditiranju stanovništva, javnog i privatnog sektora i privrednih subjekata u implementaciji mjera EE u njihovim domovima, odnosno poslovnim prostorima.

Raspoloživost EE kreditnih linija je jedan od preduslova za veću potražnju EE proizvoda i usluga te dinamičnog razvoja tržišta energetske efikasnosti.

Trenutno je u BiH ograničena ponuda ovakvih kreditnih linija, odnosno finansiranje povećanja energetske efikasnosti.

Stoga je 3E projekat prezentirao tržišni potencijal za finansiranje EE projekata u BiH, pokazao primjer sličnih proizvoda na tržištima susjednih zemalja i tražio mišljenje učesnika iz bankarskog sektora o tome šta ih sprečava da uđu na tržište sa EE kreditnim linijama i proizvodima.

Uz predstavnike USAID-a BiH te organizatora, USAID 3E projekta, okruglom stolu prisustvovali su predstavnici banaka Raiffeisen, Unicredit, Volks, Intesa SanPaolo, Sparkasse Bank, ProCredit, Hypo Alpe Adria, Nove Banke, NLB Razvojne banke, Turkish Ziraat i FIMA Banke.

Učesnici su bili i predstavnici više projekata USAID-a, saopćeno je.