|

Ivanić u Kini: Primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok

Ivanić u Kini: Primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok
5
F
FENA
27.10.2019. u 11:37
26
komentara
5

dijeljenja
Ivanić u Kini: Primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok Foto: K. S./Klix.ba
Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i zamjenik direktora Političkog foruma PDP-a Aleksandar Savović borave u Kini gdje učestvuju na konferenciji ,"Kina i svijet u vrijeme velikih promjena". Konferencija se održava u Haikou, glavnom gradu provincije Hainan, koja je poznata po visokim stopama ekonomskog rasta.
Ivanić je otvorio konferenciju i naglasio ulogu Kine u vraćanju multilateralizma u centar međunarodnih odnosa, kao i njenu značajnu ulogu u razvoju globalne ekonomije.

On je istakao da je primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok, te da je upravo zbog toga veoma bitno da Kina nastavi s otvorenom ekonomijom i balansiranim pristupom geopolitičkim izazovima. Podsjetio je na najnovije velike kineske investicije na zapadnom Balkanu, te istakao pozitivne efekte tih investicija u BiH. On je pozvao kineske investitore da još snažnije budu prisutni u BiH i zapadnom Balkanu.

Tokom boravka u Kini Ivanić je održao predavanje studentima doktorskih studija u Kineskom centru za istraživanje i razvoj, te razgovarao s guvernerom provincije Hainan Šenom Ćaomingom.

Ivanić i Savović su imali niz razgovora s predstavnicima akademske zajednice Kine, gdje se razgovaralo o mogućnostima stipendiranja studenata iz BiH na prestižnim univerzitetima u Kini, kao i potrebi za razmjenom znanja između akademskih zajednica dvije zemlje, saopćeno je iz PDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...