biznis
4

Ivanić: Strašno je da su u RS-u propale dvije banke za manje od godinu dana

FENA
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je strašno što su za manje od godinu dana propale dvije banke u Republici Srpskoj te da za to neko mora da odgovara.

"To je vrlo ružna poruka, koja traži pitanje odgovornosti, vlasti i Agencije za bankarstvo RS-a", rekao je Ivanić, komentirajući to što je Agencija za bankarstvo RS-a danas uvela privremenu upravu u Banku Srpske.

Ako i ovaj slučaj, kako je naveo, prođe kao da se ništa nije desilo, "bit će strašno“.

"Danas će mnogi postaviti pitanje - što bismo mi plaćali osigurane deficite iz drugog dijela BiH, jer već postoje takva pitanja", upozorio je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasio da je ogromna odgovornost na Vladi RS-a da saopći zašto se ovo desilo s bankom koju su kupili u takvoj situaciji.

Treba ispitati odgovornost menadžmenta Banke Srpske i Agencije za bankarstvo, jer, ako to toga ne dođe, bit će, uvjerava, još propadanja banaka, jer se šalje poruka da se može „uništiti banka, a da nikom ništa ne bude“.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvela je privremenu upravu u „Banku Srpske“, suspendovala sva prava Nadzornog odbora, te za privremenog upravnika imenovala Petra Mićića.

U Banku Srpske ušao je interventni tim Agencije i ona neće raditi narednih nekoliko dana.

"Razlozi za imenovanje privremenog upravnika su što poslovanje Banke nije u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Privremeni upravnik je obavezan da u roku od 60 dana pismeno predloži Agenciji mjere iz člana 113. Zakona o bankama RS", saopćeno je iz Agencije za bankarstvo.

Nakon likvidacije “Bobar banke” ovo je druga banka u RS-u u kojoj su evidentirani problemi u poslovanju.