biznis
0

Italijanski troškovi zaduživanja na novom rekordu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Italijanski troškovi zaduživanja porasli su u srijedu na novi rekord od uvođenja eura prije 14 godina jer su se na tržištu ponovo intenzivirala strahovanja da će tu, treću po veličini, privredu eurozone zahvatiti dužnička kriza.

Prinosi na italijanske obveznice s rokom dospijeća od deset godina skočili su tokom trgovanja u srijedu u jednom trenutku na 6,21 posto, da bi kasnije ipak nešto oslabili na 6,04 posto, prenijela je agencija AP.

Opozicione stranke zatražile su ostavku premijera Italije Silvija Berlusconija, navodeći da je nedostatak ekonomskog kredibiliteta Berlusconija samo dio problema.

Španija je također pod lupom finansijskog tržišta, što je navelo premijera te zemlje Josea Luisa Rodrigeza Zapatera da za dva dana odgodi planirani godišnji odmor da bi mogao pratiti dešavanja na tržištu.

Prinosi na španske desetogodišnje obveznice su u srijedu ipak nešto pali na 6,18 posto s prekjučerašnjeg rekordnog nivoa za eurozonu od 6,45 posto.

Osim toga, Portugal je u srijedu prodao kratkoročne državne obveznice s rokom dospijeća od tri mjeseca, u ukupnoj vrijednosti od 750 miliona eura. Pritom je kamatna stopa nešto pala, na 4,96 posto, uprkos zabrinutosti na tržištu povodom Italije i Španije.

Italijanski ministar ekonomije Giulio Tremonti susreo se u srijedu u Luksemburgu s predsjedavajućim grupe ministara finansija eurozone Jeanom-Claudeom Junckerom na hitnim razgovorima povodom rasta kamatnih stopa na obveznice te zemlje.

Po okončanju dvosatnih razgovora nije objavljeno zvanično saopćenje. Juncker je izjavio da su imali "dug razgovor o problemima s kojima se suočava eurozona", dok je Tremonti dodao da je sastanak bio "dug i plodonosan", ali nije iznio detalje.

Evropska komisija je u utorak, nakon razgovora Tremontija i komesara EU za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna, saopćila da tom prilikom nije bilo riječi o finansijskoj pomoći za Italiju, što bi bio prevelik teret za postojeće fondove Unije za pomoć.