Kontinuirano ulaganje
170

IT kompanija Symphony lansira još jedan inovativni program zapošljavanja i obuke inženjera

Kao jedna od najvećih kompanija u regiji IT kompanija Symphony se, osim po izvanrednim uspjesima i rastu, na tržištu pozicionirala i kao kompanija koja kontinuirano ulaže u inovativne programe zapošljavanja i obuke inženjera širom Bosne i Hercegovine i regije.

Kada su početkom prošle godine lansirali program “Future Experts” sa ciljem zapošljavanja junior inženjera i inženjerki, željeli su da u budućnosti kreiraju spektar inovativnih programa za zapošljavanje i senior inženjera i inženjerki uz mogućnost unapređenja karijere ili promjene tehnologije.

Tako su, u njihovim razvojnim centrima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u proteklih nekoliko mjeseci lansirali inicijative prilagođene potrebama inženjera i inženjerki, kao i samog tržišta. Inicijative za zapošljavanje Manual QA inženjera i prelazak na automatizirano testiranje, kao i inicijativa koja je nudila prelazak iz PHP-a u Python donijele su odlične rezultate i mnogobrojna zapošljavanja unutar Symphonyja. Ovaj put donose još jedan program pod nazivom "Just Make the Shift to Python and Node.js" usmjerenu kao senior inženjerima, odnosno inženjerkama koji žele da nauče Python ili Node.js uz dedicirane mentore i razvojne planove unutar Symphonyja.

"Just Make the Shift to Python and Node.js" inicijativa za sve one koji žele novi izazov u svojoj karijeri

U sklopu "Just Make the Shift to Python and Node.js" inicijative iskusni inženjeri i inženjerke dobit će priliku da svoj karijerni put umjere ka novim tehnologijama, a ovog puta im se nudi mogućnost prelaska sa bilo koje tehnologije na Python ili Node.js.

Iz Symphonyja poručuju da je odgovornost na strani pojedinaca, ali i kompanije da prati najaktuelnije trendove, razvijaju se u skladu s tim i svoje znanje podijele kroz različite formate sa internom i eksternom zajednicom. Upravo to Symphony izdvaja kao jednu od svojih navećih prednosti, budući da okviru širokog spektra internih programa za tehnički i lični razvoj, Symphony kontinuirano ulaže u radionice i predavanja svjetski poznatih stručnjaka uz dedicirane budžete za individualni tehnički razvoj uposlenih, te plaćene slobodne dane za edukaciju i učenje. S tim u vezi, kao rezultat ovih inicijativa, u 2021. godini Symphony je zabilježio skoro 100 promocija svojih uposlenih na sljedeće nivoe senioriteta ili liderske pozicije unutar timova.

Symphony poziva sve zainteresirane inženjere i inženjerke sa višegodišnjim iskustvom koji žele da promijene tehnologiju i unaprijede svoju karijeru da pošalju svoju prijavu ovdje. Za više informacija o svim prilikama za razvoj i napredovanje koje Symphony organizira u svojim razvojnim centrima posjetite njihov LinkedIn profil.