Podrška obrazovanju
201

IT kompanija Klika donirala vrijednu opremu elektrotehničkim fakultetima u Sarajevu i Banjoj Luci

IT kompanija Klika nastavlja pružati podršku zajednicama i obrazovno-naučnim institucijama koje djeluju u dva bh. grada u kojima imaju svoje hub-ove, Sarajevu i Banjoj Luci.

Klika je jedna od rijetkih IT kompanija u Bosni i Hercegovini koja pored razvoja softvera radi i na dizajniranju i razvoju ugradbenih sistema (embedded systems), a upravo iz tog tima u Kliki potekla je inicijativa za suradnju sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.

Uz sve napore koje akademska zajednica ulaže u unaprjeđenje planova i programa na Univerzitetima u Sarajevu i Banjoj Luci, uvijek postoji prilika da industrija napravi korak bliže ka obrazovno-naučnim institucijama i pruži podršku i studentima i akademskom osoblju. Svjesni te činjenice, u Kliki su došli na ideju kako bi bilo dobro da se Klika poveže sa fakultetima i inicira izmjene planova i programa, te uspostavu jednog novog predmeta na elektrotehničkim fakultetima kako bi studenti po završetku studija već bili spremni odgovoriti na najnovije zahtjeve industrije u oblasti razvoja ugradbenih sistema i što lakše ući na tržište rada. Budući da je izmjena planova i programa te kreiranje novih predmeta dugotrajan proces, Klika je odlučila uraditi nešto tokom ove školske godine i podržati generacije studenata i nastavno osoblje poboljšanjem uvjeta za rad. Iz tog razloga Klika je donirala vrijednu opremu elektrotehničkim fakultetima Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci.

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu opremljen je kompletan Klika LAB, a pored opreme, Klika će pomoći studentima prilikom odabira tema završnih radova, te im pružiti praktičnu podršku tokom rada na završnim radovima.

"Klika LAB za ugradbene sisteme predstavlja rezultat strateškog partnerstva između kompanije KLIKA i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Naš zajednički cilj je da ulažemo u poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi studenti nakon završetka studija bili što spremniji za tržište rada. Iskreno se nadam da će i ostale kompanije postati svjesne važnosti saradnje sa naučno-obrazovanim institucijama, te da će ovakvih primjera u budućnosti biti više", rekao je prof. Dr Senad Huseinbegović, šef Odsjeka za automatiku i elektroniku Elektrotehičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Primopredaja opreme Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci realizirana je u Klika hub-u u Banjoj Luci, gdje je Klika tim ugostio grupu studenata sa ETF-a u Banjoj Luci i dekana ETF-a prof. dr Zorana Đurića. Tom prigodom su održane prezentacije kompanije i projekata, a studenti su imali priliku obići Klika hub Banja Luka i upoznati se sa stvarnim radnim okruženjem u jednoj od vodećih među kompanijama na bh. IT tržištu.

"Nama iz Klike veliko je zadovoljstvo što imamo priliku pomoći akademskoj zajednici na ovakav način. Ova laboratorija je prvi korak u okviru naše saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Naši zajednički planovi u budućnosti uključuju uspostavljanje dodatnih stručnih predmeta u sklopu viših godina studija, stručne posjete i prakse za studente ETF-a kao i pomoć studetima prilkom izbora i izrade završnih radova. Želja nam je približiti trenutne tehnologije i tokove unutar naše industrije studentima kako bi što spremniji izašli na tržite rada nakon završetka školovanja. Mi vjerujemo da jačanjem saradnje između industrije i akademskih institucija možemo upotpunosti realizirati naše potencijale i vrijednosti", Samir Eljazović, CFO, Co-founder Klike.

Ovom prilikom donaciji Klike pridružila se i kompanija DISTI- Autorizovani DELL distributer za BiH i donirala dio opreme. Klika nastavlja sa podrškom obrazovnim institucijama, studentima i široj društvenoj zajednici u okviru svoje inicijative #giveback i koncepta Klika Foundation. Tokom ove sedmice objavljeni su i rezultati Konkursa za stipendije kojim je Klika željela podržati studente sa svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci. Iz Klike upućuju čestitke prvoj generaciji Klika Foundation stipendista, a rezultati konkursa su dostupni na oficijelnoj web stranici Klike.