biznis
83

IT certifikati su na cijeni

Klix.ba
Statistika u posljednjih nekoliko godina svjedoči da je IT certifikat vrlo često presudan faktor za dobijanje zaposlenja.

Istraživanje koje su među izvršnim menadžerima u IT sektoru sproveli site Networkworld.com i kompanija SolarWinds pokazalo je da čak 60% ispitanika tvrdi da certifikat vodi do novog posla.

S druge strane, čak 64% menadžera za zapošljavanje posebno vrednuje certifikate, pokazalo je skorašnje istraživanje CompTIA.

Kako izabrati pravi IT certifikat?

Da biste znali kako da ne omanete u izboru IT certifikata, treba pogledati širu sliku. Certifikati za programske jezike, koji su najtraženiji na tržištu, su siguran izbor.

Tako je, naprimjer, PHP programski jezik poslužio za pravljenje više od 240 miliona stranica. Vjerovali ili ne, u Bosni i Hercegovini trenutno postoji samo pet Zend certifikovanih PHP stručnjaka. Cloud aplikacije se takođe pišu ovim jezikom. Ne treba mnogo razmišljati kakve šanse Zend certifikat otvara sa ovolikom potrebom za PHP ekspertima.

Često se dešava da je određeni certifikat preduslov za dobijanje pozicije. Samo Microsoft Windows koristi čak 1,5 milijardi ljudi širom svijeta. Prirodno, Microsoft certifikati pokrivaju razna polja, a među njima ćete naći i one za najpopularnije poslove našeg vremena – programiranje i administraciju mreža.

Potreba za mobilnim aplikacijama je u stalnom porastu. ATC certifikati za developere su karta za ulaz u svijet Android programiranja. Operativni sistem Andorid nalazi se na oko 70% prenosivih uređaja na svijetu, a broj registrovanih Android korisnika na Googleu premašuje milijardu. Ipak, zanimanje Android developera je još uvijek relativno novo, pa steći ATC certifikat može biti dobar izbor.

Video dominantan oblik komunikacije

Administracija mreža nalazi se među najtraženijim IT vještinama za 2015. godinu. Potreba za administratorima će u bliskoj budućnosti porasti za čak 70%. Sudeći prema pomenutim istraživanjima, kada govorimo o zaradi, napredovanju ili šansi za zaposlenje, Cisco certifikati su se pokazali kao ubjedljivo najvredniji.

Nalaze se među deset najplaćenijih certifikacija, a čak 67% profesionalaca iz Network World istraživanja ima bar jedan administratorski certifikat, nevezano za izvorno zanimanje.

Broj poruka u formi videoklipova porastao je drastično u posljednje vrijeme. Video polako postaje dominantan oblik komunikacije preko interneta. Samim tim, povećava se i potražnja za profesionalcima iz kreativnih industrija. Zvanje Adobe Certified Expert uz kreativnost iako može otvoriti put ka poziciji u produkciji neke kompanije.

Certifikacija u informacionim tehnologijama idealno je rješenje za one koji žele da potvrde svoje znanje i poslodavcima dokažu da su stručni. Odlično rješenje su i za one koji su sa druge profesije, kroz prekvalifikaciju, prešli na IT, pa moraju da dokažu da zaista mogu da se bave IT poslovima.

Za one koji žele da pređu na viši nivo plate i pozicije u firmi, ovi certifikati su idealni da dokažu da su za to spremni. Zbog svih prednosti koje pružaju u stručnom usavršavanju, u budućnosti će certifikacija u informacionim tehnologijama biti još zastupljenija.