biznis
705

Ismail Ahmed: "Buroj Ozone" je projekt mog života, u BiH nismo došli da zaradimo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Potpisivanje Finalnog ugovora o realizaciji projekta Prvog integrisanog turističkog grada "Buroj Ozone" u Trnovu, čija je početna investiciona vrijednost oko milijardu dolara, upriličeno je danas u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Finalni ugovor potpisali su načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, izvršni direktor kompanije "Buroj Property Development" Ahmed Ismail i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Ovaj projekt je projekt mog života i nadam se da ću ga uz Božiju pomoć u roku realizirati. U BiH nismo došli samo da investiramo i zaradimo, nego da učestvojemo partnerski u nastojanju da to partnerstvo potraje", kazao je Ismail Ahmed, te zahvalio svima koji su pomogli u projektu.

Izrazio je nadu da će u budućnosti BiH biti svjetionik čitavom svijetu, svjetionik progresa, prosperiteta i stabilnosti, sa željom da Sarajevo bude mjesto koje će se takmičiti sa ostalim svjetskim destinacijama.

Prvi Integrisani turistički grad "Buroj Ozone“ bit će izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu "Sportsko rekreacioni centar Bjelašnica-Donja Grkarica-Prečko Polje-Kolijevka". Riječ je o području igmanske katastarske općine Dejčići u općini Trnovo.

Načelnik Berilo je naveo da je potpisivanje finalnog ugovora početak novog vremena za Kanton Sarajevo, ali i BiH, te da će općina Trnovo ovim projektom, od nerazvijene općine postati najrazvijenija sredina u BiH.

I premijer Konaković je ukazao na važnost privlačenja investitora u BiH, ocjenjujući da naša zemlja ima pravi ambijent za investiranje, što pokazuju i ovakvi projekti koji motiviraju da se još više radi u tom pravcu

Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera, uključujući i hortikulturu te sadržaje komunalne i društvene infrastrukture, te banju "Buroj ozon".

Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom i izvedbenim projektom procjenjuje se na oko 4,5 milijarde KM, što je do sada najveća pojedinačna strana investicija u jugoistočnoj Evropi.