{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turistički grad u podnožju Bjelašnice i Treskavice: Početna ulaganja od milijardu eura

8.10.2015. u 14:02
1.009
259
Turistički grad u podnožju Bjelašnice i Treskavice: Početna ulaganja od milijardu eura
1.009
Turistički grad u podnožju Bjelašnice i Treskavice: Početna ulaganja od milijardu eura
Foto: Arhiv
Internacionalna investiciona kompanija za urbanistički razvoj "Buroj Property Development“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Dubaiju i općina Trnovo će 15. oktobra u Sarajevskoj vijećnici, nakon osam i po mjeseci priprema, potpisati finalni Ugovor o realizaciji turističko rekreacionog kompleksa "Buroj Ozone“ na površini od oko 1,3 miliona kvadratnih metara, naveo je koordinator projekta Edin Serezlić.
Gradnja jedinstvenog turističkog grada u podnožju Bjelašnice i Treskavice je pred realizacijom. Početna ulaganja su blizu milijardu eura, a vrijednost završenog projekta blizu 4,3 milijarde eura. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj stranoj investiciji u regionu.

Prvi Integrisani turistički grad "Buroj Ozone“ bit će izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko Polje - Kolijevka, na području igmanske katastarske općine Dejčići u općini Trnovo.

Izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica"Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera, uključujući i hortikulturu i sadržaje komunalne i društvene infrastrukture. Predviđena je izgradnja na hiljade luksuznih stambenih jedinica, hotela, najvećeg trgovačkog centra u BiH, sportsko-rekreacionih i kulturnih sadržaja za svjetsku elitu. Idejnim projektom predviđene su i raskošne hortikulturne oaze, uključujući vještačka jezera i fontane, poliklinike, klinike i rehabilitacione centre" istakao je Serezlić.

U narednih osam godina radovi na ovom izazovnom gradilištu bit će povjereni domaćim projektantskim, građevinskim i konsultantskim firmama.

"Procedura izbora izvođača će biti na najvišem mogućem stepenu transparentnosti, a nadzor gradnje u svim segmentima i u svim fazama će biti po najvišim svjetskim standardima“, naglašava načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Posao će dobiti najmanje deset hiljada radnikaU toku gradnje prvog integralnog turističkog grada ovakvog koncepta u jugoistočnoj Evropi i nakon njegovog završetka, posao će dobiti najmanje deset hiljada radnika svih zanimanja, tvrde supotpisnici Ugovora o poslovnoj saradnji.

Prema ugovoru koji će biti potpisan 15. oktobra, Općina je obavezna osigurati svu potrebnu urbanističku dokumentaciju, otkup privatnog zemljišta i "privođenje cjelokupnog prostora predviđenog namjeni“ uključujući i odgovarajuće dozvole za komunalnu infrastrukturu.

"U skladu sa Zakonom o stvarnim pravima Federacije, raspisat ćemo javni poziv za dodjelu prava građenja, a investitor će kao zakupac općinskog zemljišta imati pravo raspolaganja, prometovanja i reinvestiranja na ovom području najduže do 99 godina, a Općina će biti gruntovni vlasnik svakog pedlja ovog zemljišta“, tvrdi Berilo.

U junu ove godine općina Trnovo, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo potpisali su i Ugovor o izradi prve faze regulacionog plana za gradnju prvog integralnog turističkog grada u regionu.

Trenutno su u toku radovi na izradi geodetskih podloga, elaborata o geološkim i geomehaničkim svojstvima terena, te izrada idejnih rješenja za sve segmente ove vrlo zahtjevne urbanističke i infrastrukturne cjeline. Sve troškove, uključujući i kasniju izradu glavnog projekta cjelokupnog kompleksa integralnog turističkog grada, snosi strani investitor. Općina Trnovo je sa svoje strane također već ugovorila kupoprodaju 22 privatne parcele i za to osigurala 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: