Forbes
0

Isabel dos Santos je prva Afrikanka milijarderka

Klix.ba
Isabel dos Santos
Isabel dos Santos
Isabel dos Santos, kćerka predsjednika Angole Josea Eduarda dos Santosa, je prva žena milijarderka u Africi. Bogatstvo je stekla ulaganjem i kupovinom dionica u javnim dioničkim društvima u Portugalu te dionica banaka i kablovskih televizija. Prema podacima Forbesa, bogatstvo 40-godišnjakinje se procjenjuje na milijardu maraka.

Isabel dos Santos studirala je inžinjerstvo na Kraljevskom koledžu u Londonu, gdje je živjela s majkom koja se razvela od njenog oca. Prvi posao započela je 1997. godine, otvorivši u Luandi u Angoli restoran koji je nazvala Miami Beach.

Od tada do danas prošla je dug put ka velikom poslovnom uspjehu. Bila je u odborima nekoliko kompanija u Angoli i Portugalu. U maju 2012. godine povećala je svoj udio u najvećoj kablovskoj TV kompaniji u Portugalu ZON Multimedia sa 4,9 posto na 14,9 posto. Danas posjeduje 28,8 posto dionica i jedan je od najvećih dioničara te kompanije, čija se vrijednost procjenjuje na 385 miliona dolara.

Također, kći predsjednika Angole posjeduje dionice i u jednoj od najvećih portugalskih banaka - Banco BPI. Nalazi se i na kormilu te banke u Angoli, sa 25 posto udjela, a prema nekim izvorima Forbesa posjeduje udio i u Unitelu, jednoj od dvije telekompanije u Angoli.

Isabel dos Santos nije željela komentarisati ove navode.

Ipak, ekonomski analitičari u Angoli tvrde da javnost nije upoznata s tim kako je 40-godišnjakinja koja je poslovnu karijeru počela graditi otvaranjem restorana stekla toliko bogatstvo te navode da je glavni problem u Angoli nedostatak transparentnosti.

No, glasnogovornica milijarderke navodi da su takve tvrdnje nerazumne i da su sve Isabeline investicije prezentovane uz maksimalnu transparentnost.