Lista magazina Forbes
0

Meksički tajkun Carlos Slim i dalje najbogatiji na svijetu

Klix.ba
Carlos Slim
Carlos Slim
Prema podacima magazina Forbes, meksički tajkun Carlos Slim je najbogatiji čovjek na svijetu već četvrtu godinu zaredom.

Forbes procjenjuje da Slim, koji se bavi različitim poslovima od telekomunikacija do građevine, posjeduje bogatstvo u vrijednosti od 73 milijarde dolara. Na drugom mjestu je osnivač kompanije Microsoft sa 67 milijardi dolara.

Treće mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu je pripalo Amanciju Ortegi, koji je na toj poziciji zamijenio sada četvrtoplasiranog investitora Warrena Buffeta. Ortega je s petog mjesta stigao na treće mjesto zahvaljujući rekordnom profitu i rastu dionica kompanije Inditex koju posjeduje.

Osim Ortege je na Forbesovoj listi napredovao i Larry Ellison, tajkun koji posjeduje softversku kompaniju Oracle. Dionice ove kompanije su porasle za 20 posto tokom prošle godine.

Veliki pad je zabilježen u slučaju Bernarda Arnaulta, čovjeka koji stoji iza francuske grupacije Louis Vuitton Moet Hennessey, a čije su dionice pale i "povukle" ga sa 4. na 10. mjesto Forbesove liste. To ga je postavilo na poziciju iza 90-godišnje nasljednice kompanije L'Oreal Liliane Bettencpirt, čije je bogatstvo od 30 milijardi nakon duge pravne bitke na upravljanje pripalo njenoj kćerki.

Braća Koch, koja posjeduju američki inustrijski konglomerat, dijele šestu poziciju sa po 34 milijarde dolara.

Kinez Li Ka-Shing je ostao na devetoj poziciji i najbogatiji je Azijat sa 31 milijardom dolara. On je najveći svjetski operater terminala sa kontejnerima.

Na Forbesovoj listi se nalzi 1.426 milijardera među kojima ih je 210 novih iz 42 zemlje.

U Azijsko-pacifičkoj regiji je zabilježen pad broja milijardera. Njih 29 više nisu na listi. SAD su izgubile njih 16.

Većina milijardera su sami zaradili svoj novac, a takvih je 961. Njih 184 su naslijedili bogastvo, dok ih je 281 dijelom stekli bogatstvo naslijeđem, a dijelom vlastitom zaradom.

Najstariji milijarderi su oni koji dolaze sa američkog kontinenta. Prosjek godina je 67, dok je prosjek u SAD-u 65 godina.

SAD ima najviše milijardera, njih 442. Potom slijede milijarderi iz azijsko-pacifičke regije, kojih ima 386. Potom slijedi Evropa sa 366 milijardera, Bliski istok i Afrika sa 103 te milijarderi sa američkog kontinenta uključujući i SAD, kojih ima 129.

Broj milijarderki je porastao sa 104 na 138. SAD ima 50 milijarderki, 35 ih je u Evropi a 22 u azijsko-pacifičkoj regiji.

Devedesettrogodišnji Sulaiman Al Rajhi iz Saudijske Arabije, koji je direktor Al Rajhi Banke i čije bogatstvo iznosi 6 milijardi dolara, ima najviše djece u odnosu na sve milijardere na listi. On je otac čak 23 djece.

Roman Avdeev (45), vlasnik Credit Banke u Moskvi, također ima 23 djece, a 19 njih je usvojeno. Njegovo bogatstvo je procijenjeno na 1,4 milijarde dolara.