Postignut dogovor
2

Irska očekuje da će Apple vratiti 13 milijardi eura poreza u prvom kvartalu 2018.

Klix.ba
Irska očekuje da će kompanija Apple isplatiti 13 milijardi eura (15,4 milijarde dolara) povrata poreza u prvom kvartalu 2018. godine, saopćio je u ponedjeljak irski ministar finansija Paschal Donohoe u Briselu.

"Postigli smo dogovor s Appleom u vezi s načelima i operacijama obveznica fonda", kazao je Paschal Donohoe.

"Očekujemo da će novac početi pristizati na račun tokom prvog kvartala iduće godine", dodao je prije sastanka s povjerenicom EU za tržište Margrethe Vestager.

Podsjećamo, Evropska komisija je u oktobru tužila Irsku Evropskom sudu pravde, jer nije naplatila 13 milijardi dolara poreza od američke kompanije Apple.

Slučaj je pokrenut još 2014. godine, a odnosio se na povlašteni položaj koji je Apple imao u Irskoj prilikom plaćanja poreza.

Evropska komisija presudila je u augustu 2016. godine da proizvođač iPhonea mora platiti Irskoj rekordnih 13 milijardi eura kako bi nadoknadio ono što je smatrano neplaćenim porezima tokom nekoliko godina.

U rješenju je navedeno da je kompanija imala porezne olakšice koje su nezakonite i nisu u skladu s pravilima EU, jer je Appleu omogućeno plaćanje znatno manjeg poreza od ostalih kompanija.