Revizija poslovanja
0

IRBRS radio mimo zakona

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Investiciono-razvojna banka (IRBRS) te njeni fodovi za restituciju, za razvoj i zapošljavanje, te akcijski i fond stanovanja, dobili su negativno mišljenje o poslovanju u 2008. od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a zbog kršenja zakona o javnim nabavkama, te činjenice da u tim institucijama ne funkcioniše sistem internih kontrola i postupaka niti donijeti mnogi akti u skladu sa zakonom.

Revizori su utvrdili gubitak kod Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS-a, iako on u 2008. godini nije imao značajnih poslovnih promjena.

Glavna služba za reviziju javnog sektora je za rad Fonda za razvoj istočnog dijela RS-a dala mišljenje s rezervom.

Utvrđeno je da je IRB u prošloj godini za nabavke za potrebe te banke ukupno prekoračio planirani iznos za 48 posto.

Čeko je saopćio da je IRB prekršio Zakon o nabavkama i o pitanju osiguranja poslovnog prostora za smještaj te banke, te njenih fondova jer je objekt bio u izgradnji.

Uprava Banke je 10.decembra 2007. donijela odluku o kupovini poslovnog prostora u zgradi "Estetik centar" u Banjoj Luci s cijenom od 3.206 KM/ m², što ukupno iznosi 2.714.024 KM s uračunatim PDV-om i pet garažnih mjesta na istoj lokaciji po cijeni od 26.500 KM za jedno garažno mjesto, što iznosi 132.500 KM s uračunatim PDV-om.

Ugovor o kupoprodaji tih nekretnina zaključen je 16. januara 2008. na osnovu ponude "Estetika- Interprojekt" Banja Luka, na ukupan iznos od 2.846.525 KM, bez utvrđivanja stepena dovršenosti objekta u momentu zaključivanja ugovora.

„Prodavac se obavezao da poslovni prostor preda najkasnije do 18.jula 2008. godine, a do završetka revizije, augusta 2009.godine, poslovni prostor nije završen i nije predat IRB-u na upotrebu. Nije ni poznato kada će biti predat Banci na upotrebu“, ukazao je Čeko.

I fondovi koji posluju u njenom sastavu su također na gotovo isti način prekršili zakon kad je u pitanju osiguranje prostora za njihov smještej u spomenutom poslovnom prostoru.

Revizori su ukazali i na nepravilnosti prilikom kupovine službenog automobila za direktora IRBRS-a marke BMW (97.335 KM), gdje su u tenderskoj dokumentaciji detaljno opisane karakteristike vozila, što su elementi favorizovanja i ne radi se u tim slučajevima.

Između ostalog, revizija je utvrdila i nepravilnosti IRB-a po kojima je u bilansu stanja iskazao ''građevinske objekte u pribavljanju'' u iznosu 2.561.872 KM. Navedeni iznos se odnosi na uplaćene avanse po ugovoru o kupovini poslovnog prostora, čime su pogrešno klasifikovani kao ''osnovna sredstva u pribavljanju''.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a obavila je od osnivanja 468 revizorskih kontrola, a od toga u 110 revizorskih kontrola dato pozitivno mišljenje, u 179 mišljenje s rezervom, u 136 negativno, dok je u 43 kontrole izraženo uzdržano mišljenje.

Čeko navodi da se može konstatirati da se uspostavlja finansijska disciplina.