Analiza stručnjaka
27

iPhone 8 i 8 Plus najprodavaniji su Appleovi uređaji ove godine

Klix.ba
iPhone 8 i iPhone 8 Plus
iPhone 8 i iPhone 8 Plus
Kompanija Apple lansirala je tri mobilna uređaja ove godine, skupocjeni iPhone X te iPhone 8 i iPhone 8 Plus. Iako se očekivalo kako će deseta generacija Appleovih ljubimaca biti najprodavanija, stariji i jeftini modeli ipak su privukli više kupaca.

Istraživačka organizacija CIRP objavila je kako je Apple 30 posto ukupne ovogodišnje zarade ostvario zahvaljujući iPhoneu X u samo prvih deset dana prodaje. S druge strane, iPhone 8 i iPhone 8 Plus čine 40 posto ukupne Appleove zarade.

Prema analizama prodaje, modeli iPhonea 8 i 8 Plus bili su popularniji i prodavaniji za 23 posto od iPhonea X u ovoj godini.

Stariji iPhone 7 i iPhone 7 Plus čine jednu petinu ukupne Appleove ovogodišnje zarade.

Ipak, izvještaji CIRP-a baziraju se na analizama maloprodaje zbog čega se još smatraju nagađanjima. Zvanične podatke o ukupnoj zaradi od prodaje u 2017. Apple će objaviti početkom iduće godine. Svakako se očekuje da će iPhone 8 i 8 Plus biti na vrhu najprodavanijih mobilnih uređaja ove godine.

Podsjećamo, Apple se proteklih dana suočava s tužbama zbog priznanja kako namjerno usporava stare iPhone. Uzrok usporavanja je, kako su kazali iz Applea, uvođenje novih i nadogradnja funkcija u iOS operativnom sistemu.