SBF kao most
56

Investitori iz Indije i arapskih zemalja očarani prirodnim ljepotama, žele investirati u BiH

Piše: M. N.
Sarajevo Business Forum privukao je više od 1.600 gostiju iz zemlja cijelog svijeta. Delegacije su došle kako bi uvidjele kakve su mogućnosti investiranja u našu zemlju, a u narednim danima bit će predstavljeno blizu 200 projekata.

"Ovo je velika stvar za BiH i regiju jer smo otvorili najveći investicijski događaj u Jugoistočnoj Evropi osmi put. Do sada je kroz ovaj forum prošlo 8.000 ljudi. Nadamo se dobrim rezultatima jer ovo je jedna platforma na kojoj se trguje. U svakom slučaju, diže optimizam i imidž BiH i regije u svijetu", kazao je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Petar Đokić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Petar Đokić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kazao je kako SBF pruža mogućnost stvaranja ambijenta za poslovanje u našoj zemlji te je prilika da investitori saznaju više o tome kakvi su uvjeti za investiranje, pogodnosti, porezi, garancije i mogućnosti.

"Ovakvi skupovi doprinose razvijanju saradnje i poboljšanju odnosa. Ovo je svojevrsni most za komunikaciju, a mostovi su najvredniji građevinski projekti bez kojih je nemoguće živjeti. Doprinos SBF-a je veliki", istakao je Đokić.

Gosti su došli iz različitih oblasti pa tako SBF-u danas prisustvuju i predstavnici firme Wild Voyager iz Indije koji se bave fotografisanjem prirode, zabačenih krajolika i divljeg života.

"Kada nam je Ambasador BiH pokazao fotografije shvatili smo da je to jedna lijepa i privlačna zemlja. Došli smo kako bismo napravili fotografije, a snimanja ćemo raditi pet dana. Želja nam je sarađivati s lokalnim turističkim organizacijama. Kada se vratimo u Indiju promovisat ćemo BiH", rekao je jedan od predstavnika.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Forumu prisustvuje i 60 arapskih biznismena iz oblasti medicine, turizma i nekretnina. Većina ih je ovdje prvi put i nadaju se da će napraviti dobru saradnju.

"Istražujemo mogućnosti investiranja i trgovanja za sve sektore. Imamo predivne impresije jer je BiH veoma lijepa i privlačna zemlja te svi naši delegati žele ostvariti saradnju ovdje. Nismo došli da tražimo negativne stvari i probleme već da radimo na pozitivnim stvarima", rekao je predstavnik Jusuf al-Eber.