Posjeta općini
312

Investitor iz Rijada zainteresiran za modernizaciju stadiona na Koševu

Klix.ba
U posjeti Općini Centar danas su boravili predstavnici kompanije IMAR Urban Consultants iz Rijada koja se prijavila na otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv koji je raspisala Općina Centar za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

Domaćin ove posjete bio je općinski načelnik Nedžad Ajnadžić sa saradnicima koji je i pozvao menadžere ove kompanije da posjete Sarajevo i Općinu Centar kako bi se razgovaralo o polaznim osnovama za ovaj veliki budući projekt.

Iz Općine podsjećaju da je Općinsko vijeće Centar na sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka utvrđivanja tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera u realizaciji projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. Shodno tome 5. januara 2018. godine objavljen je javni poziv koji je bio otvoren 120 dana. U datom roku prijave na javni poziv su dostavile dvije strane kompanije i to: IMAR Urban Consultants iz Rijada, Saudijska Arabija, i Care Park PTY LTD iz Melburna, Australija. Pomenute kompanije dostavile su svu neophodnu relevantnu dokumentaciju o svom poslovnom rejtingu, urađenim projektima, te uvjerenja poslovnih banaka, uz naglašenu zainteresiranost da u skladu s modelima javno privatnog partnerstva – koncesije investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog projekta.

Ajnadžić je čestitao predstavnicima pomenute kompanije što su prošli prvu kapiju - predkvalifikacijski poziv i kao kredibilan investitor mogu kao i kompanija iz Australije ući u drugi kvalifikacijski krug za projekt rekonstrukcije šireg kompleksa stadiona na Koševu, te im kao veoma ozbiljnim partnerima zaželio uspjeh i da pobijedi najbolji.

Naglasio je da je Općina Centar do sada investirala značajna finansijska sredstva u modernizaciju stadiona po zahtjevima FIFA i UEFA. Tako je izvršena ugradnja nove rasvjete jačine 1.776 luksa što omogućava odigravanje međunarodnih utakmica i u noćnim terminima, izgrađena je centralna kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona, završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače te prostor za zagrijavanje igrača. Time su ispunjeni osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica, a radi se i na drugim tehničkim detaljima. Općinska uprava će nastaviti aktivnosti na postavljanju novog semafora, rekonstrukciji terena i drugim građevinsko tehničkim poboljšanjima uslova za smještaj publike, igrača i medija.

"Kad je riječ o ovom značajnom projektu, naša je ideja da nogometni stadion ostane, te da se u širem kompleksu oko stadiona omogući izgradnja privrednih i turističkih sadržaja koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava, kao što su hotel, šoping centar, podzemna garaža, akva park, polazna stanica za žičaru prema Nahorevskim brdima, jer želimo da to bude najatraktivnija i najposjećenija zona u Sarajevu. Nakon iskazivanja interesa i želja investitora mi ćemo ići na izradu studije izvodljivosti i opravdanosti, te na neophodnu izmjenu prostorne planske dokumentacije", rekao je Ajnadžić i dodao da će u narednih 30 dana pozvati spomenute dvije kompanije da predstave svoje ideje i viziju ovog izuzetno značajnog projekta.

U ime Općinskog vijeća Centar vijećnici Igor Stojanović i Velija Katica, koji su članovi tima na ovom projektu, zaželjeli su gostima dobrodošlicu i uspjeh u daljem takmičenju i iskazali nadu i uvjerenje da će projekt podići život u općini Centar i gradu na viši nivo, te da će pomno pratiti sve dalje aktivnosti prije donošenja konačnih odluka Vijeća.

Predstavnici kompanije IMAR Urban Consultants koje je predvodio direktor Khalid A. Al Othman, iskazali su zahvalnost načelniku Ajnadžiću za poziv i gostoprimstvo i naglasili da njihova posjeta Općini Centar potvrđuje da žele sudjelovati u ovom projektu za koji su kazali da je prvenstveno razvojni i za lokalnu zajednicu i šire. Gosti iz Rijada su istakli da njihova kompanija ima 25 godina bogatog iskustva u arhitekturi i inženjeringu i iskazali spremnost za nastavak saradnje sa Općinom Centar u cilju zajedničkog iznalaženja najboljih idejnih rješenja modernizacije cijelog sportskog-rekreativnog-privrednog kompleksa na Koševu.

Ovom sastanku u Općini Centar prisustvovali su Mustafa Resić i Bećir Sirovina, savjetnici načelnika, kao i predstavnici nadležnih službi Amela Landžo, Belma Bašović, Samir Šehović i Haris Sijarić. U ime Centra za sport i rekreaciju, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar i koja upravlja stadionom, prisustvovali su v.d. direktorica Sabina Špago i Muhamed Alaim.