Početi što ranije
52

Investicijska štednja uz mjesečne uplate za bezbrižniju penziju

Investicijska štednja
Investicijska štednja
Odlaskom u penziju počinje period života kada bismo svi trebali uživati u plodovima svog dugogodišnjeg rada. Međutim, da li će iznos redovne penzije biti dovoljan za ugodan život uzimajući u obzir da će se odlaskom u penziju značajno smanjiti redovna mjesečna primanja?

Svjetski dan štednje je idealna prilika da razmislite o investicijskoj štednji i napravite novi korak ka stvaranju finansijske rezerve za bezbrižnije dane u penziji.

Šta je investicijska štednja za penziju?

Investicijska štednja za penziju podrazumijeva da mjesečno izdvajate određenu količinu novca koja će biti uložena i na koju ostvarujete prinos na ulaganje kroz cijeli period do kad vam novac ne bude potreban. U pravilu u dugom roku investicijska štednja omogućava ostvarivanje prinosa većih u odnosu na klasičnu štednju, što je i glavni razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju za ovakav vid štednje.

Koliko mjesečno trebam izdvajati?

U Triglav Fondovima možete sami birati koliko novca ćete mjesečno uplaćivati za svoju investicijsku štednju za penziju. Minimalne mjesečne uplate su već od 20 KM što omogućava da sa bilo kojim iznosom mjesečnih primanja možete napraviti svoju investicijsku štednju za penziju, a da pri tome ne umanjite kvalitet svakodnevnog života.

Kada je najbolje početi?

U pravilu, najbolje je početi što ranije dok ste zaposleni, jer tako možete čak i sa manjim iznosima mjesečnih uplata postići veće efekte, a koji proizilaze iz činjenice da veći broj uplata akumulira veći iznos sredstava, kao i suštine osnovnog cilja ulaganja, a to je ostvarivanje prinosa na ulaganje.

Investicijsku štednju za penziju početi što ranije dok ste zaposleni
Investicijsku štednju za penziju početi što ranije dok ste zaposleni

Da li sve mjesečne uplate moraju biti jednake?

Mjesečne uplate ne moraju biti jednake i moguće ih je prilagoditi mjesečnim primanjima i mjesečnim obavezama. Praktično, svaki mjesec možete uplatiti onoliko novca koliko vama odgovara.

Kada mogu raspolagati svojim novcem?

Novcem možete raspolagati uvijek kada želite. Posebna prednost investicijske štednje u Triglav Fondovima je to što u bilo kojem trenutku možete isplatiti cijeli iznos ili samo dio novca koji vam je potreban i zatim nastaviti vašu investicijsku štednju sve do vašeg konačnog cilja - finansijski bezbrižne penzije.

Povodom Svjetskog dana štednje, u Triglav Fondovima možete dobiti svoj sat besplatnog savjetovanja i tako saznati sve o investicijskoj štednji za penziju. Jednostavno je, pošaljite svoje kontakt podatke i finansijski savjetnici u Triglav Fondovima će vas kontaktirati za dogovor Vašeg privatnog termina.